Smaki Beskidzkiej Miedzy (11) – „Leśno – słodki smak Beskidu Wyspowego”
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska” zaprasza w podróż kulinarną, pełną tradycyjnego smaku w otoczeniu urokliwych zakątków obszaru Beskidu Wyspowego i Pogórza Wiśnickiego.
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska” zaprasza w podróż kulinarną, pełną tradycyjnego smaku w otoczeniu urokliwych zakątków obszaru Beskidu Wyspowego i Pogórza Wiśnickiego.
Jedenasty film kulinarny pn. „Leśno – słodki smak Beskidu Wyspowego”, został nagrany w obiekcie Bacówka „Na Zadzielu” położonym w Beskidzie Wyspowym na wschodnich stokach góry Kamionnej, w pięknych okolicznościach przyrody. Tym razem na talerzu króluje polędwica z dzika z beskidzkimi kurkami. Zaprezentujemy także sposób na przygotowanie orzeźwiającego naparu ziołowego z dodatkiem miodu.
„Smaki Beskidzkiej Miedzy” to cykl 16 filmów kulinarnych prezentujących bogactwo tradycji kulinarnych z wykorzystaniem ziół i roślin pochodzących z pól i lasów Beskidu Wyspowego, a także naszych lokalnych produktów.
Zobacz również:
Filmy powstały w ramach projektu współpracy pn. „Skarby Beskidzkiej Miedzy” realizowanego w partnerstwie z Lokalną Grupą Działania „Dolina Raby. Jednym z głównych celów projektu współpracy było zachowanie dziedzictwa lokalnego, tradycji kulinarnych obszaru oraz wypromowanie walorów turystycznych Beskidu Wyspowego poprzez nagranie filmów kulinarnych.
W nagraniach swoją wiedzą dzielą się: Jakub Kasiński – laureat licznych ogólnopolskich konkursów kulinarnych oraz właściciel i szef kuchni restauracji „TARTAK“, oraz Elżbieta Zając-Zbrożek – miłośniczka oraz znawczyni ziół i roślin dziko rosnących w Beskidzie Wyspowym, a także właścicielka Pracowni Twórczych Działań WYSPA SZTUKI w Szyku.
POLĘDWICZKI Z DZIKA
700g polędwiczki z dzika
80g boczek wędzony
1szt cebula
2 ząbki czosnek
50g smalec
50ml ocet jabłkowy
sól, pieprz
kilka gałązek macierzanki piaskowej, listków barszczu pospolitego, lebiodki pospolitej, bylicy bożego drzewka
SOS KURKOWY:
200g świeże kurki
40g masło
1szt cebula
50ml wino jabłkowe
100ml wywar z dzika
150ml śmietana
10g mąka
listki mięty pieprzowej, krwawnika pospolitego, kwiat nawłoci pospolitej
sól, pieprz
SURÓWKA BESKIDZKA
150g marchewka
150g młoda cukinia
80g ogórek kiszony
40g śmietana
40g musztarda
40g miód
pieprz, sól
listki mięty pieprzowej
ZIEMNIACZKI OPIEKANE
400g ziemniaki 2 szt.
(60g) wędzony serek owczy
60g domowe pesto z czosnku niedźwiedziego
sól
BESKIDZKI NAPÓJ ZIOŁOWO MIODOWY
garść kwiatu lipy drobnolistnej
garść świeżych malin
kilka świeżych listków dowolnej mięty
opcjonalnie: krwawnika pospolitego, macierzanki piaskowej, lebiodki pospolitej, szałwii lepkiej, płatków róży rdzawej,
łyżka jabłkowego octu
miód spadziowy do smaku
szczypta soli
woda źródlana
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS