Awokado jest pełne elementów prozdrowotnych
Awokado to owoc, obok którego trudno przejść obojętnie. Część uważa, że owoc, którego polska nazwa to smaczliwka wdzięczna, jest zbyt tłusty, raczej nie pachnie, podobnie w smaku jest za bardzo nijaki. Jednak spora rzesza ceni go za sporo wartości odżywczych i bardzo wiele sposobów podania. Awokado można zjeść po prostu jak każdy owoc (wybierając w sklepie, warto sięgnąć po te z ciemniejszą skórką), można też niczym masłem smarować inne produkty, wykorzystać jako element sałatek, deserów, koktajli czy wreszcie zrobić słynną pastę guacamole.
A jak wygląda sprawa prozdrowotnych wartości tego owocu? Naprawdę ich nie brakuje. Ma sporo witamin (A, B, C, E i K), minerałów (magnez, potas, fosfor), błonnika i przeciwutleniaczy, a wspomniany tłuszcz to z gatunku tych dobrych – jednonienasycone kwasy tłuszczowe jak kwas oleinowy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Smaczliwka ma też niewiele węglowodanów.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS