A A+ A++

Liście szczawiu kryją w sobie bogactwo cennych składników odżywczych, nie tylko żelaza, ale również witaminy C czy garbników. Warto przyrządzać z nich tradycyjną zupę szczawiową, ale dzięki orzeźwiającemu, lekko kwaskowatemu smakowi świetnie sprawdzą się również w koktajlu.

By przygotować pyszny napój wystarczy zmiksować w blenderze kielichowym pęczek świeżych liści szczawiu (wcześniej umytych i odsączonych), obrane ze skórki i pokrojone jabłko, banana i kiwi. Dolewamy też 100 ml mleka (może być roślinne, np. migdałowe), a dla smaku dodajemy 1-2 łyżeczki miodu i kilka listków mięty.

Młode liście buraka ćwikłowego stanowią podstawę popularnego chłodnika litewskiego i lubianej w Polsce zupy o wdzięcznej nazwie botwinka, ale mogą być również bazą pysznego koktajlu, który dostarczy solidnej dawki żelaza i innych cennych składników mineralnych, np. potasu.

Do jego przygotowania potrzebujemy pół pęczka botwinki, którą pozbawiamy łodyg i myjemy, a następnie miksujemy z bananem, obraną i wypestkowaną gruszką, kilkoma plasterkami ananasa oraz wodą lub sokiem pomarańczowym (pół szklanki). Smak napoju wzbogacamy szczyptą kurkumy.

Natka pietruszki to prawdziwa bomba odżywcza, bogata w żelazo, wzmacniającą odporność witaminę C, wspomagającą wzrok witaminę A czy regulujący funkcjonowanie układu nerwowego potas. Dostarcza również apigeniny (związek z grupy flawonoidów), która hamuje rozwój nowotworów, zwłaszcza piersi. Taką moc warto wykorzystać do przygotowania orzeźwiającego koktajlu, np. z przepisu Anny Lewandowskiej.

Zadanie jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować pęczek natki pietruszki z obranym i wypestkowanym grejpfrutem oraz dowolną ilością wody kokosowej lub mineralnej. Do smaku dodajemy łyżkę słodu (u Lewandowskiej jest to cukier kokosowy) oraz szczyptę kurkumy.

Warzywo z rodziny kapustowatych już w czasach starożytnych ceniono ze względu na wygląd (i uprawiano jako roślinę ozdobną), ale również wartości odżywcze – stanowi skarbnicę żelaza, błonnika oraz silnych przeciwutleniaczy. Liście jarmużu mogą być świetnym dodatkiem do smacznego i zdrowego koktajlu.

Solidną garść umytych liści jarmużu blendujemy z mlekiem owsianym lub migdałowym (szklanka), obranym i pozbawionym gniazd nasiennych jabłkiem oraz obranym ananasem (2-3 plastry). Listę składników możemy oczywiście modyfikować, dodając np. sok z cytryny czy kawałek imbiru.

Brukselka to jedno z najbogatszych naturalnych źródeł żelaza. Podobnie jak inne odmiany kapusty możemy z powodzeniem spożywać ją także na surowo. Choćby pod postacią pożywnego, energetycznego koktajlu.

Przygotowanie smacznego napoju nie jest trudne. Po prostu miksujemy garść umytych brukselek z obranymi i pozbawionymi gniazd nasiennych jabłkiem oraz gruszką, bananem i wodą mineralną (pół szklanki). Koktajl możemy doprawić szczyptą cynamonu.

Szpinak jest nie tylko bardzo bogatym źródłem żelaza, ale także wapnia i witamin, zwłaszcza C, E, K, B1, B2 czy B6. Zawarty w zielonych liściach chlorofil unieszkodliwia toksyny oraz oczyszcza wątrobę i nerki, zaś antyoksydanty wzmacniają system odpornościowy.

Jak przygotować smaczny, orzeźwiający koktajl? Garść dobrze wypłukanych liści szpinaku dokładnie miksujemy z bananem, obraną i wypestkowaną gruszką, kiwi i pomarańczą, wodą mineralną (wystarczy pół szklanki) oraz kilkoma cienkimi plasterkami imbiru.

Rzeżucha trafia na nasze stoły zazwyczaj tylko w okresie wielkanocnym, choć powinna gościć na nich przez cały rok, gdyż jest rośliną o dużych właściwościach odżywczych: nie tylko pozwala zapobiegać anemii, ale także usprawnia procesy przemiany materii, przyspiesza trawienie, obniża poziom cukru, reguluje pracę trzustki oraz poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Jak przygotować z niej koktajl? Pęczek rzeżuchy miksujemy z obranym i wypestkowanym jabłkiem, kiwi, połówką limonki oraz wodą mineralną (około pół szklanki). Dla smaku dodajemy 1-2 łyżeczki płynnego miodu, np. lipowego.

To warzywo raczej nie kojarzy nam się ze składnikiem napojów, a tymczasem z kapusty włoskiej możemy przygotować koktajl, który nie tylko dostarczy niepowtarzalnych walorów smakowych, ale również korzystnie wpłynie na nasz organizm – oczyści z toksyn oraz dostarczy solidnej dawki żelaza, witaminy C czy kwasu foliowego.

3-4 liście kapusty włoskiej (najlepiej zewnętrzne, zielone, najbogatsze w żelazo) miksujemy ze szklanką wody mineralnej, bananem, jabłkiem (obranym i wypestkowanym) oraz sokiem z połowy cytryny. Jeśli szukamy ochłody, podczas blendowania można dodać kilka kostek lodu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPotok Płowiecki i San coraz bardziej zanieczyszczone – co nowego w Tygodniku Sanockim?
Następny artykułKonsultacje społeczne projektu „Programu Zrównoważonego Rozwoju Powiatu Krośnieńskiego z horyzontem czasowym do roku 2030″