Katar, kaszel, ból gardła. To typowe dolegliwości w okresie wahań temperatur. To czas, gdy grasują bakterie i wirusy. Najczęściej chorujemy z powodu osłabionej odporności. Swój organizm możesz wzmocnić popularnymi ziołami.
Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu wpływa na wzrost naszej odporności. Zawiera dużo polifenoli, czyli silnych antyoksydantów. To one hamują rozwój stanów zapalnych i nie dopuszczają do powstawania infekcji w organizmie. Polifenole nie tylko wspierają nasz układ odpornościowy, ale również dodają nam energii.
Stosowana w typowym przeziębieniu z gorączką. Można ją mieszać z kwiatem bzu czarnego i sokiem malinowym. Napar z lipy sprawi, że porządnie się wypocimy, gdyż zwiększa wydzielanie potu i oczyszcza organizm. Herbata lipowa pozwoli nam się odprężyć i spokojnie zasnąć.
Pobudza organizm i pomaga mu przezwyciężyć infekcje wirusowe, czy bakteryjne. Ziele i korzeń jeżówki są wykorzystywane do sporządzania soków i ekstraktów, które są powszechnie stosowane w celu poprawy pracy układu odpornościowego.
Wskazana przy kaszlu, który towarzyszy przeziębieniu. Można także stosować sok z babki. Dzięki zawartości glikozydów irydoidowych oraz związków śluzowych, preparaty lecznicze z babki lancetowatej działają przeciwzapalnie i bakteriostatycznie, łagodzą też podrażnienia błon śluzowych gardła.
Zawiera substancje, które działają przeciwwirusowo oraz antybakteryjnie. Szałwia zwalcza infekcje, ale też wzmacnia układ odpornościowy. Wychwytuje wolne rodniki, czyli ma działanie antyoksydacyjne. Jeśli ktoś nie lubi zapachu szałwii, do herbaty może dodać łyżeczkę miodu i cytrynę.
Ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Skraca czas trwania przeziębienia. Owoce czarnego bzu, a także syrop przygotowywany z kwiatów, pomagają przy gorączce, zapaleniu krtani i gardła.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS