A A+ A++

Dla dzisiejszego zabieganego społeczeństwa znalezienie sposobu na zdrowe odżywianie to metoda na długie i bezproblemowe, zdrowe życie. Po okresie zachłyśnięcia się fast foodami, które wkroczyły na nasz rynek i zawładnęły społeczeństwem, trochę udało nam się z nich otrząsnąć i zorientować jakie spustoszenie mogą w naszym organizmie poczynić. Również i właściciele fast foodów nieco zmienili podejście do żywienia i zmienili nieco swoją ofertę, jednak nadal frytki czy burger to nie jest to co jest najlepsze dla naszego organizmu i czym się mu przysłużymy. Co więc robić, jak gotować, jakimi technikami i narzędziami się posłużyć, aby było nie tylko zdrowo, ale też szybko i bezproblemowo, bo przecież o to w tym wszystkim chodzi, aby zrobić, aby było zdrowo i smacznie, ale aby się nie narobić.

Tradycyjne metody

Gotowanie

Istnieje kilka żelaznych zasad zdrowego żywienia. Przede wszystkim jeśli smakuje Ci warzywo na surowo staraj się je jeść w takiej formie, a w drugiej kolejności wybieraj je po obróbce termicznej, zawsze podczas gotowania wartość odżywcza spada. Zatem jeśli decydujesz się na warzywa gotowane, staraj się je gotować jak najkrócej jest to możliwe. Ponadto, jeśli nie zamierzasz wykorzystać wywaru z gotowania na zupę, wrzucaj produkty do gotującej się wody, skróci to czas ich gotowania, a także mniej substancji z produktu pozostanie w wodzie. Tu warto wymienić też gotowanie na parze, sprawiające, że produkt zachowuje więcej smaku i aromatu, a specjalne piętrowe garnki do gotowania na parze pozwalają na przygotowanie w jednym naczyniu całego obiadu.

Duszenie

Duszenie zwykle zaczynamy od krótkiego obsmażenia produktu na tłuszczu, aby kolejno podlać produkt niewielką ilością wody i pod przykryciem doprowadzić go do miękkości. Z całą pewnością jest to zdrowsza metoda od smażenia produktu od początku do końca, a niektórzy, aby jeszcze uczynić metodę bardziej przyjazną dla zdrowia, zamiast początkowego smażenia, od razu przechodzą do etapu duszenia podlewając produkt wodą z niewielką ilością oleju. Jeśli duszeniu poddajemy mięso, warto dodać do niego pokrojone warzywa i wybrane przyprawy, bowiem podczas duszenia powstanie z nich aromatyczny sos, a warzywa będą stanowiły atrakcyjny dodatek do mięsa.

Pieczenie

Alternatywą do duszenia jest pieczenie, przez wielu uważane za zdrowsze. Warunkiem jest tu utrzymanie takiej temperatury pieczenia, aby na powierzchni pieczonych potraw nie pojawiła się ciemna spalenizna. Częstym grzechem pieczonych potraw jest też ich nadmierne przesuszenie. Tu z pomocą przychodzą naczynia żaroodporne czy rękawy do pieczenia, które zamykając potrawę w określonej przestrzeni tworzą w niej swoisty mikroklimat nie dopuszczając do przesuszenia potrawy.

Nowoczesne metody

Multicooker

To urządzenie potrafi zastąpić zarówno kuchenkę jak i piekarnik. To rzeczywiście sprzęt dla zabieganych. Sprzęt ma funkcję gotowania, pieczenia, smażenia, gotowania na parze, duszenia, robienia pizzy, jogurtu, zupy, pieczenia chleba i opcję szybkiego gotowania, a nawet funkcję odgrzewania. Z pewnością będzie to odpowiedni sprzęt dla młodych użytkowników stawiających swoje pierwsze kroki w kuchni. Nie tylko zastąpi szereg patelni i garnków, ale też wraz z nim klient otrzymuje przepisy do wykorzystania na tego typu sprzęt, co dla młodego człowieka, nie mającego dużego pojęcia o gotowaniu może być bezcenne. No i jeszcze jeden argument przemawiający za wykorzystaniem takiego sprzętu – poza faktem, że wrzuca się składniki do środka i czeka na wykonanie dania – do mycia jest jedna misa, w której jest danie przygotowywane.

Frytkownica beztłuszczowa

Bezsprzecznie sprawdzi się u miłośników frytek, ale nie tylko, bo urządzenie to może przygotować znacznie więcej zdrowych dań. Aby zakupić trafione urządzenie na swoje potrzeby najlepiej wpisać w wyszukiwarkę frytkownica beztłuszczowa ranking, a następnie wybrać takie z urządzeń, które najbardziej pasuje naszym preferencjom. Choć nazwa urządzenia sugeruje jakoby było ono do przyrządzania frytek, to tak naprawdę za jego pomocą można przygotować w zdrowy sposób znacznie więcej dań. Urządzenia, w zależności od producenta, mogą być całkowicie beztłuszczowe, albo niskotłuszczowe i wyposażone w kilka trybów pracy, często wyposażone w bardzo prosty interfejs.

Za pomocą frytkownicy (oczywiście zależy to od zakupionego modelu) przygotujemy na przykład warzywa gotowane na parze. Zatem dzięki urządzeniu szybko i bez kłopotu przygotujesz zdrowy dodatek do obiadu w zaledwie parę minut. Jeśli jesteś miłośnikiem fast foodów, ale rozsądek Ci podpowiada, że to niezdrowe jedzenie, nie będziesz musiał z niego rezygnować. Większość frytkownic beztłuszczowych ma funkcję przygotowania domowych nuggetsów, kawałków ryby z dodatkami. Bez problemu też w urządzeniu przygotujesz pizzę po wyrobieniu ciasta sam dobierasz składniki, a po umieszczeniu we wnętrzu frytkownicy urządzenie zadba o właściwy wypiek Twojej potrawy. Zamarzyły Ci się placki ziemniaczane? To kolejna propozycja, której sprosta frytkownica beztłuszczowa. Ich wersja light bez ociekającego tłuszczu zapewne każdemu przypadnie do gustu. Podobnie dostępne są za pomocą urządzenia pączki i faworki. Wersja fit tych przysmaków bez ciasta nasączonego warstwą oleju smakuje wyśmienicie i jest znacznie zdrowsza. W podobny sposób frytkownica beztłuszczowa pozwoli przygotować racuchy z dodatkiem jabłka i cynamonu czy upiec chleb, a nawet ciasto. A już absolutnym hitem frytkownicy beztłuszczowej jest fakt, że można za jej pomocą przygotować nawet krewetki, które zwykle wymagają smażenia na patelni. Tu je upieczesz i podasz w zdrowszej postaci.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułStawka: 130 mln zł. “Lewy” właśnie dopiął swego
Następny artykułRalph Kaminski prezentuje “Duchy”