Wiedząc, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, staramy się komponować je ze smacznych i pożywnych pokarmów. Okazuje się jednak, że przygotowując śniadaniowe dania nie powinniśmy dawać się ponieść fantazji, bowiem niektóre produkty szkodzą, jeśli spożywamy je na czczo, zaraz po przebudzeniu. Czego powinniśmy unikać w porannym jadłospisie?
Są takie produkty, które na pierwszy rzut oka wydają się zdrowe i „niewinne”, jednak spożywane na pusty żołądek powodują kłopoty trawienne skutkujące złym samopoczuciem. Jako że wybierając się do szkoły czy pracy chcemy czuć się w ciągu dnia jak najlepiej, powinniśmy dbać o to, aby nasze śniadanie było pozbawione szkodliwych pokarmów.
Oto czarna lista dań, których pod żadnym pozorem nie powinniśmy jeść na czczo:
CROISSANT
Popularny we Francji rogalik, wbrew pozorom, nie jest najlepszym śniadaniowym wyborem. Wypiek ten składa się bowiem z cukru, mąki, tłuszczu i drożdży, a więc mieszanki stanowiącej spore obciążenie dla trzustki, która rano może jeszcze nie być w pełni sił. Co więcej, taka potrawa daje poczucie sytości, które szybko znika, przez co za około godzinę po posiłku znów jesteśmy głodni.
CYTRUSY
Będące cennym źródłem witamin i antyoksydantów owoce cytrusowe jedzone na pusty żołądek niestety niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Po spożyciu pomarańczy lub grejpfruta (również w postaci soku) możemy odczuwać dyskomfort związany z nadmiernym pobudzeniem receptorów czuciowych w żołądku.
JOGURT NATURALNY
Mimo że wydaje się być idealną propozycją na zdrowe i dietetyczne śniadanie, jogurt jedzony na czczo źle wpływa na nasz żołądek. Zawarte w nim probiotyki nie mogą w efekcie pozostać w jelitach. Zamiast tego, są z nich usuwane. Dużo lepszym pomysłem jest spożycie jogurtu wraz z owocami (np. borówkami).
POMIDOR
Jedno z najchętniej spożywanych warzyw, mimo że bardzo zdrowe, jedzone na surowo, ze skórką, jest niebezpieczne dla naszego układu pokarmowego. Nawet niewielki skrawek skórki przyczepiony do śluzówki żołądka może stać się przyczyną uciążliwych mdłości i bolesnych skurczów w brzuchu. Z tego powodu, rano należy jeść pomidora jedynie w wersji bez skórki.
SER ŻÓŁTY
Król śniadaniowych kanapek, uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych niestety zawiera sporo tłuszczu, co czyni go ciężkostrawnym. Żółty ser z tego względu stanowi spore obciążenie dla żołądka, który rano jeszcze nie jest w pełni sił. Jako że strawienie tego produktu wymaga od naszego organizmu sporego nakładu energii, warto zastąpić go bardziej łaskawym dla układu pokarmowego twarożkiem.
Dobre śniadanie, czyli jakie?
Mimo że powyższa lista może budzić pewne kontrowersje, warto jest poszukać lżejszych dla żołądka i trzustki śniadaniowych alternatyw. Jednocześnie należy pamiętać o stałym urozmaicaniu porannego jadłospisu i umieszczaniu w nim jak najwięcej produktów z pełnego ziarna. Owsianka z owocami, lekki omlet warzywny czy kanapka z twarożkiem nie tylko nas nasycą, lecz także zadbają o nasze dobre samopoczucie.
Bibliografia
- “https://brightside.me/inspiration-health/20-foods-to-eat-and-avoid-on-an-empty-stomach-253710/”; data dostępu: 2019-07-08
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS