Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Bieczu zwyciężyło w konkursie „MałoPolska smakuje na Wielkanoc” Polewką świąteczną czasem zwaną Święconką.
REKLAMA
Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Bieczu wzięło udział konkursie organizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Krakowie „MałoPolska Smakuje na Wielkanoc”.
Bieckie Koło zgłosiło do konkursu potrawę Wielkanocną o nazwie: Polewka w wersji świątecznej nazywana czasem Święconką. Komisja konkursowa wyróżniła dziesięć nadesłanych potraw w tym potrawę zgłoszoną przez bieckie koło. A oto przepis, który pozwolił Gospodyniom zwyciężyć:
Produkty na ok. 4 litry potrawy:
- 3 litry serwatki z mleka krowiego,
- 1 litr wody,
- 1 szklanka mleka,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1-2 jajka na podbitkę + kilka jajek do ugotowania na twardo,
- 3 duże łyżki mąki,
- 20 – 30 dkg surowego wędzonego boczku (wędzonka),
- 20 – 30 dkg kiełbasy wiejskiej najlepiej wykonanej wg starej receptury,
- sól, pieprz i ew. tarty chrzan do smaku.
Przygotowanie potrawy:
Serwatkę wymieszać z wodą. Podgrzewać na wolnym ogniu aż do zagotowania. Boczek pokroić w plastry i obsmażyć obustronnie na patelni. Po zawrzeniu roztworu wrzucić do niego obsmażone plastry boczku. Następnie gotować na wolnym ogniu przez 15 – 20 minut.
W tym czasie należy przygotować tzw. podbitkę do zupy w następujący sposób; mleko, śmietanę, 1 – 2 jajka i mąkę dokładnie wymieszać, najlepiej używając do tego tradycyjnego ręcznego mieszadła tzw. montewki (wykonanej z drewna). Mieszać starannie, aby nie pozostały grudki. Następnie cały czas mieszając dodać podbitkę. Pokroić kiełbasę w talarki i obsmażyć na patelni. Ugotować kilka jajek na twardo a po ich zahartowaniu zimną wodą obrać. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Po nałożeniu na talerze dodać pokrojone w ćwiartki bądź połówki gotowane jajka oraz obsmażoną kiełbasę. Podawać z chlebem lub ziemniakami i tartym chrzanem do indywidualnego doprawienia.
SMACZNEGO!
Potrawa przedstawiona przez bieckie Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Bieczu jest nie tylko pyszna, ale jej miejsce w naszej tradycji jest w pełni uzasadnione historią potrawy.
Skąd się wzięła Polewka–Święconka?
Na przełomie XIX – XX wieku ziemia Biecka znajdowała się na terenie zaboru austriackiego wchodząc w skład tzw. Galicji. Był to region mocno zaniedbany, bez większego przemysłu i tworzącej warunki do jego rozwoju infrastruktury. Nie zmieniła przez lata nawet powstała za czasów cesarza Franciszka-Józefa linia kolejowa relacji Zagórz – Stróże. Faktycznie jednak miejscowej ludności nie było stać na zakup biletu kolejowego. Większość mieszkańców utrzymywała się z pracy na roli. Nie było to jednak łatwe.
Znaczące rozd … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS