Brązowe, białe, nakrapiane. Uczono cię, że kolor ma znaczenie, więc przy wyborze jajek zwracasz uwagę na ich barwę. Tymczasem fakty są nieubłagane i mogą mocno zaskoczyć.
Jajka – wartości odżywcze
Jajko to życie, stąd też symbolicznie jadamy jajka podczas świąt wielkanocnych. Ich negatywny wpływ na zdrowie należy do obalonych już mitów, gdyż jajka są źródłem wielu witamin i minerałów, w tym tak pożądanych, jak żelazo, miedź, cynk czy selen.
Z kolei witaminy z grupy B, w tym witamina B2, należą do najcenniejszych, a zarazem do najtrudniejszych do pozyskania. Tymczasem, by uniknąć anemii i zapewnić układowi nerwowemu właściwe funkcjonowanie, wystarczy spożywać jajka.
Spożywanie jajek chroni nasze zdrowie i odżywia ciało. Już jedno jajko dziennie ma niebagatelny wpływ na nasze życie – a WHO zaleca spożycie aż 10 jaj na tydzień.
Do tego jajka są wszechstronne i świetnie odnajdują się w daniach słonych, jak i słodkich. Sadzone, omlety, na miękko, na twardo – każdy może odnaleźć coś dla siebie.
Jakie jajka warto wybierać?
Oszustwo na wiejskich jajach. Eksperci tłumaczą, na co zwracać uwagę
Jajka – jak kupować?
Jajka dostępne w sklepie mają oznaczenia informujące zawsze o producencie, wielkości jajka, kraju pochodzenia i przede wszystkim – o sposobie chowu kury. Ta ostatnia informacja jest dla konsumenta najistotniejsza, bo stanowi nie tylko o smaku produktu, ale też o wartości odżywczej oraz – co dla wielu jest bardzo istotne – o dobrostanie kury, która je zniosła.
O ile wybór jajka w rozmiarze M czy L (są także małe jajka S czy o wadze powyżej 73 g – XL) to kwestia gustu, o tyle kwestią wyboru nie powinna być rezygnacja z jajek o oznaczeniu 2 i 3 (czyli chów ściółkowy i klatkowy). Warto wybierać tzw. zerówki (0) i jedynki (1). To jaja z chowu ekologicznego bądź wolnowybiegowego.
A co z kolorem jajek?
Jajka – brązowe czy białe?
Wybierając jajka, zwracamy uwagę na ich kolor. Dla niektórych biała skorupka będzie synonimem czystości, dla innych o lepszych walorach smakowych będzie świadczyć skorupka pomarańczowa czy brązowa.
Badanie konsumenckie zrealizowane przez producentów jajek wskazuje, że szczególnie lubimy kupować jaja o brązowej skorupce. Z jakiegoś powodu wydają się nam najzdrowsze. Jajka białe wielu respondentów uznaje za efekt wieloletniej modyfikacji genetycznej. A jak faktycznie jest?
Kolor skorupki nie m żadnego znaczenia, nie świadczy o smaku, nie definiuje wartości odżywczych jajka. Nie oznacza nic więcej ponad kolor upierzenia kury, która je zniosła. Kolor skorupki uwarunkowany jest genetycznie i ma związek z procesami, powodującymi odkładanie się w skorupce barwnika (jaja białe są go po prostu pozbawione).
Dlatego też zwracanie uwagi na kolor skorupki nie ma sensu – białka brązowe nie są ani lepsze, ani gorsze od jajek o białej skorupce.
Źródło: 123RF
Zobacz także:
IF, czyli dieta okienkowa. Czy wiesz, czym jest post przerywany?
Cruffiny, czyli muffiny à la croissant
Faworki błyskawiczne. Obowiązkowe słodkości na karnawał
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS