A A+ A++

Zapisz jako PDF

Tekst i zdjęcie:

Pyszny, aromatyczny żurek na aromatycznym wywarze

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Trudne
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: gotowane
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • na Wielkanoc
  • Na Boze Narodzenie
  • karnawal

Składniki:
  • włoszczyzna, 1 szt.
  • grzyby suszone , 1 szkl.
  • chrzan, 1 łyżk.
  • Śmietana 18% , 1 szkl.
  • liście laurowe, 4 szt.
  • ziele angielskie, 6 szt.
  • żytni zakwas , 0.5 l
  • majeranek, 2 łyżk.
  • ząbek czosnku, 2 szt.
  • cebula, 2 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Robimy wywar z warzyw: pora, selera, pietruszki, marchewki, 1 cebuli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotujemy około 1 godziny. W międzyczasie gotujemy wywar z grzybów suszonych – zalewamy je woda i gotujemy około 45min-1h. Podsmażamy na maśle klarowanym jedna cebule, drobno posiekana. W moździerzu rozgniatamy majeranek, czosnek i sól. Wyjmujemy warzywa z wywaru (wykorzystujemy np. do sałatki) – wlewamy cały zakwas, wywar z grzybów (można dodać rownież grzybki) usmażoną cebule, przyprawę z majeranku i chwile gotujemy. Hartujemy śmietanę i dolewamy do zupy. Doprawiamy. Smacznego.  

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJarosław Kaczyński: nie wykluczam, że zapora graniczna będzie przedłużona na granicę z Ukrainą
Następny artykułPrezes PiS o swojej przyszłości w rządzie i walce z pandemią