A A+ A++

Niegdyś jadano ją przede wszystkim na wsi, zazwyczaj w okresie Adwentu, Wielkiego Postu, w Środę Popielcową, Wielki Piątek, ale również w ciągu roku, w piątki. Jednak szczególnie kojarzy się z Bożym Narodzeniem, gdyż zupę podawano podczas wigilijnej wieczerzy. “Kiedyś, jak była bieda, często brakowało podstawowych produktów, takich jak kartofle, śledzie. Dlatego przyrządzano rosopitę na Wigilię, aby przez cały rok tych produktów w domu nie zabrakło” – tłumaczyli mieszkańcy kujawskiego Bądkowa podczas wywiadów poprzedzających wpisanie specjału na listę produktów tradycyjnych.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPaczki przygotowane przez pracowników Grupy Azoty ZAK trafiły do wielu instytucji pomocowych
Następny artykułPiwne spa otwiera się w Sosnowcu. Balie przyjechały z Finlandii. Piwo w cenie i bez ograniczeń