Gdy inne grzyby “pójdą spać”, można w lasach zbierać gatunki, które tworzą owocniki późną jesienią. Jest to na przykład płomiennica zimowa, dawniej zwana zimówką aksamitnotrzonową. Choć tych nazw znajdziemy więcej. Na stronie ekologia.pl czytamy, że to: futu, opieńka aksamitnotrzonowa czy pieniążek aksamitny. W Japonii to popularny enoki, a w Chinach Jin Zhen Gu, czyli grzyb złoty gwóźdź.
Teraz o tym smacznym, mniej popularnym grzybie, którego można spotkać w Polsce, napisano w mediach społecznościowych Lasów Państwowych. To kolejny już przykład okazu (np. po uszaku), rarytasu kuchni azjatyckiej, który rośnie w naszej strefie klimatycznej. Tam robi furorę i jest bardzo popularny, u nas sięgają po niego wytrawni grzybiarze.
W naturze pokazują swoje “prawdziwe ja”
Przedstawiciele Lasów Państwowych wyjaśniają, że w Japonii enoki są hodowane przemysłowo i “przyjmują z reguły wygląd drobnych, bladych grzybów na bardzo długich trzonkach”.
“W naturze pokazują jednak swoje ‘prawdziwe ja’ i niekiedy nawet w środku zimy, na mrozie, rozwijają piękne, brązowo-pomarańczowe owocniki, wyraźnie kontrastujące z białym śniegiem (o ile ten raczy się pojawić)” – czytamy na Facebooku Lasów Państwowych.
Mykolożka dr Anna Kujawa z Polskiej Akademii Nauk w Poznaniu tłumaczyła Angelice Swobodzie, dziennikarce portalu Weekend Gazeta.pl, że płomiennica zimowa “zaczyna owocnikować po pierwszych przymrozkach, w październiku albo listopadzie. Przy łagodnej zimie można ją zbierać do wiosny. To smaczny grzyb jadalny, nie do pomylenia z innymi”.
Mały ogieniek
“Płomiennicę zimową możemy spotkać na drewnie wielu różnych gatunków drzew. Jednocześnie to smaczny grzyb jadalny i ma swoich amatorów, dzięki czemu sezon w polskich lasach trwa praktycznie cały rok” – czytamy w poście Lasów Państwowych.
Zimówka aksamitnotrzonowa najlepiej czuje się w temperaturze około 0 stopni, dlatego możemy ją znaleźć zaraz po pierwszych przymrozkach. Rośnie na drzewach liściastych, najczęściej na lipach i grabach. Wygląda jak mały ogieniek wyrastający pomiędzy zaśnieżonymi gałęziami. Gdy więc dostrzeżemy pomarańczowy przebłysk, to może być właśnie płomiennica zimowa.
Jak już wspominaliśmy, płomiennica jest grzybem jadalnym. Najczęściej dodaje się go do zup lub marynuje.
Eksperyment w kosmosie
Ciekawostką jest fakt, że zimówki w 1993 roku poleciały w kosmos na pokładzie wahadłowca. Naukowcy chcieli zbadać ich rozwój w warunkach bez grawitacji. Grzybki straciły orientację i rosły we wszystkich kierunkach.
Źródła: Lasy Państwowe / nagrzyby.pl / ekologia.pl / Weekend Gazeta.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS