oprac. Katarzyna Gileta
17-11-2020 (13:13)
Zupa grochowa to jedna z klasycznych polskich zup. Kojarzy się przede wszystkim z kuchnią wojskową. Nic dziwnego, nic tak nie krzepi i rozgrzewa, jak talerz gęstej i aromatycznej grochówki na solidnym kawałku wędzonki.
3.3
(3 głosy)
123RF
Składniki
- włoszczyzna – 1 pęczek
- ziemniaki – 5 szt.
- kości (najlepiej wędzone lub boczek wędzony)- 300 g
- wegeta – 4 łyżki
- groch łuskany połówki – 2 szklanki
- kiełbasa zwyczajna lub śląska – 4 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- cebula – 2 szt.
- majeranek, pieprz mielony, papryka słodka – po szczypcie
- ziele angielskie – 8 kulek
- liść laurowy – 4 listki
Przepis
- Do garnka 10 litrowego wlewamy wodę do 3/4 objętości, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kości (lub boczek wędzony), obrany i posiekany czosnek i ustawiamy średni ogień.
- Włoszczyznę myjemy i obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do zupy.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę smażymy na patelni na złoty kolor i wrzucamy do wywaru.
- Podczas gotowania wywaru powstanie osad, szara piana jest to ścinające się białko z kości, należy je delikatnie zebrać.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy zimną wodą. Kiełbasę kroimy w półksiężyce, odkładamy na talerz.
- Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy je na talerz, kości też wyciągamy (kości możemy obrać z mięsa za pomocą łyżeczki, mięso dodajemy do wywaru).
- Groch wsypujemy do sitka i płuczemy, aby usunąć z niego ewentualne zabrudzenia. Umyty groch wsypujemy do garnka i gotujemy do miękkości.
- Kiełbasę wrzucamy również do garnka. Do całości dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
- Marchew, seler, pietruszkę kroimy w kostkę i przekładamy do miski (warzywa te dodajemy na samym końcu, by się nie rozgotowały).
- Gdy groch i ziemniaki będą miękkie, dodajemy pozostałe warzywa.
- Doprawiamy zupę wegetą (jak jest mało słona) i papryką słodką (papryka nadaje kolor zupie i polepsza jej smak). Podajemy ze świeżymi bułeczkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zupa grochowa na wędzonce. Zawiesista i aromatyczna
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
-
Zupa z zielonej soczewicy
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
Zobacz więcej: Zupy
-
Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Zupa jarzynowa z 1910 roku. Najlepsza na zimowe chłody
-
Chłodnik z arbuza i melona. Orzeźwia i gasi pragnienie
-
Zupa z zielonej soczewicy
-
Wyśmienity kapuśniak z młodej kapusty z mięciutkimi pulpetami
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Domowe łazanki
Zobacz więcej: Boczek
-
Pasztet z królika z jadalnymi kasztanami
-
Roladki wołowe z rusztu. Mięso wyjdzie soczyste i miękkie
-
Gorąca sałatka ze szpinakiem i boczkiem
-
Berner Roesti – placek ziemniaczany
-
Kiełbasa ze słoika. Domowy specjał na kanapki
-
Jajecznica po góralsku
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik
-
Syrop z cebuli. Jak zrobić domowe lekarstwo na kaszel?
-
Gołąbki inne niż wszystkie. Zamiast mięsa dodaj ziemniaki
-
Pierogi ruskie z ciasta ziemniaczanego
-
Pieczone ziemniaczki w ziołowej posypce. Pyszny dodatek do obiadu
-
Pieczone ziemniaki z kminkiem
-
Zostały ci ugotowane ziemniaki z obiadu? Zrób te pyszne kotlety
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Wilgotne ciasto marchewkowe z bakaliami. Krem jest przepyszny
-
Surówka z marchewki i kolendry
-
Pieczone frytki z marchewki. Jeszcze lepsze niż ziemniaczane
-
Ciasteczka Morning Glory. Idealne na śniadanie
-
Zapiekane marchewki. Mogą zastąpić deser
-
Frytki z marchewki. Jeszcze lepsze od tradycyjnych
Zobacz więcej: Seler
-
Domowy majonez w wersji light. Nie tylko do sałatki
-
Gnocchi i ragù z kaczki. Przepyszny sposób na rodzinny obiad
-
Łosoś z dodatkiem puree z batatów z surówką z selera
-
Galaretka z drobiu
-
Błyskawiczna sałatka z selerem konserwowym. Hit na każdej domówce
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS