W 3. wyścigu sezonu 2024 zwycięska passa Red Bulla została zatrzymana. Max Verstappen musiał wycofać się z rywalizacji już 4. okrążeniu z powodu awarii hamulców, a Sergio Perez nie wykorzystał szansy na podtrzymanie tej serii. Zmagania zakończył na 5. miejscu, tracąc ponad 56 sekund do zwycięzcy, Carlosa Sainza.
Przez większość zawodów Meksykaninowi wyraźnie brakowało tempa i dopiero po ich zakończeniu okazało się, że stało za tym coś więcej niż tylko niewłaściwe ustawienia. W jego podłodze utkwiła zrywka z kasku Fernando Alonso, przez którą tracił około 0,3 sekundy na okrążeniu. Potwierdził to Christian Horner:
“Wykonaliśmy długi pierwszy stint. Gdy przerzucił się na twarde opony, zaczął wyraźnie zbliżać się do Fernando, a tempo dorównywało liderom. Kiedy jednak wyprzedzał Fernando, zrywka znalazła się pod podłogą i utkwiła w takim miejscu, które poskutkowało znaczącą stratą docisku”, powiedział szef Red Bulla, cytowany przez Motorsport.
“Gdy zakończył już manewr na nim, bolid nie spisywał się tak jak powinien. Pojawiła się degradacja ogumienia w końcówce drugiego przejazdu, a to jest niecodzienne w przypadku naszych aut. Strata wynosiła około 20 punktów docisku. To znacząca wartość i pokazuje, jak wrażliwe są takie rzeczy.”
Dopytany o to, czy Perez byłby w stanie rzucić wyzwanie Sainzowi, gdyby nie nieszczęsna zrywka i kara przesunięcia na starcie, Horner odpowiedział:
“Trudno powiedzieć. Na pewno miał problemy od momentu wystąpienia tej usterki w podłodze. Być może faktycznie byli trochę za szybcy, ale tego nie wiadomo.”
Co ciekawe, sam Perez upierał się, że główny powód słabszych osiągów RB20 był związany z charakterystyką Albert Park Circuit:
“Moim zdaniem było to powiązane z nawierzchnią. Jeżeli pamiętacie zawody w Las Vegas, tam również mieliśmy problemy. Coś jest zatem na rzeczy i musimy tylko zrozumieć, z czego wynikają te trudności. Dziś po prostu jako team nie mieliśmy tempa. Max został przecież wyprzedzony w ciągu dwóch okrążeń, a to o czymś świadczy”, wyznał Checo.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS