A A+ A++

W upalny wtorkowy wieczór zasiedliśmy na ogródku i zaczęliśmy zamawiać. Najpierw deska Rockabilly (100 zł), czyli idealna opcja, jeśli jesteśmy w kilka osób i chcemy zakąsić przed daniem głównym. Znajdziemy tu porcjowany black angus steak wysmażony według życzenia, polędwiczki wieprzowe, ćwiartki ziemniaków owinięte boczkiem i zapieczone w piecu oraz grillowane warzywa i trzy sosy. Taka deska spokojnie wystarczy dla trzech, czterech osób jako starter. Zajadaliśmy z przyjemnością.

Do piwa warto zamówić skrzydełka w glazurze (24 zł). Do wyboru mamy glazurę miodowo-musztardową i sweet chili. Bardzo lubię w Rockabilly wątróbkę drobiową serwowaną z cebulką i kiszonymi ogórkami (18 zł). Jest soczysta i krucha, nieprzeciągnięta. Jeśli dobierzemy do niej jakieś frytki lub ziemniaki, będzie świetną opcją obiadową.

Pora na dziczyznę. Golonka z dzika (34 zł) jest w karcie od dawna, często ją zamawiamy, bo mięso jest bardzo delikatne, kruche i soczyste, doprawione w punkt i zawsze daje dużą radość z jedzenia. T-bone z jelenia (49 zł) swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej kości w kształcie litery T, która dzieli stek na dwie nierówne części. Mniejsza to polędwica, a większa rostbef. Stek jest świetny, mięso bardzo smaczne, zdecydowanie warto spróbować.

Prawdziwym sztosem okazał się comber z jelenia (79 zł). Piękny kawałek mięsa wykrojony z części lędźwiowej grzbietu zrobiony jest perfekcyjnie. Ponieważ jadam mięsa rare, to i ten kawałek był lekko krwisty. Ogromna soczystość i delikatność – tak chyba najkrócej można go opisać. Polecam gorąco.

W menu znajdziemy też burgera z dzika, ale zabrakło nam już miejsca w żołądkach.

Lokale Kielce. Ceny przyjazne

Podsumowując: jeśli szukacie lokalu, w którym można zjeść naprawdę dobre mięso, lubicie dobrą wołowinę i dziczyznę, to Rockabilly zawsze będzie dobrym wyborem. Dodatkowym atutem jest ogromny wybór dobrego alkoholu i świetnie przeszkolona w tym temacie obsługa. A przy tym jak na lokal na rynku wojewódzkiego miasta nie obedrą Was tam ze skóry. Bo ceny są bardzo przyjazne w stosunku do jakości jedzenia i wielkości potraw. Krótko mówiąc – polecam serdecznie.

W niedzielę 18 lipca zapraszam do Skarżyska-Kamiennej. Na pl. Staffa pod Miejskim Centrum Kultury czekamy na Was z dobrym street foodem.

Rockabilly Steakhouse & Whisky Bar, Kielce, Rynek 5. Czynne: niedz.–czw. 12–22, pt.–sob. 12–1. Płatność gotówką i kartą.

Michał Skoczek – w internecie znany jako Żorż Ponimirski. Ojciec założyciel i pomysłodawca bloga Street Food Polska. Gastroseksualny wielbiciel fast i street foodów.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSześcioro polskich pływaków nie wystartuje w igrzyskach. Popełniono błędy przy zgłoszeniach
Następny artykułWidzew tylko zremisował w sparingu z drugoligowcem. A rozgrywki I ligi tuż-tuż