A A+ A++

Lokale Kielce. Zastanawialiście się kiedyś, skąd się w Polsce wzięła pizza? Urodzeni po 1990 roku pewnie powiedzą: no przecież zawsze była. Jednak dla mojego pokolenia nie jest to wcale takie oczywiste.

Pierwszy raz to pytanie zadałem sobie w 2018 r., kiedy jadłem pizzę w nowojorskiej Lombardi’s, pierwszej pizzerii w USA. Później pytanie to zawsze miałem gdzieś z tyłu głowy, ale nie drążyłem tematu. Aż do teraz.

Pogrzebałem w internecie, przejrzałem różne swoje notatki i postanowiłem odbyć trzydniową wycieczkę szlakiem kultowych miejsc serwujących polską wersję włoskiego klasyka.

Lokale Kielce. Żorża podróż na Pomorze

Zacząłem w Słupsku od Baru Mlecznego Poranek. To właśnie tutaj w 1975 roku zaczęła się cała historia i tu po raz pierwszy użyto słowo „pizza” na drożdżowy placek z pieca. Ówczesny dyrektor słupskiego Społem podczas wyjazdu do Włoch zakochał się w pizzy i postanowił robić ją w Polsce. W barze wybudowano piec (ciągle działający) i opracowano recepturę ciasta. Kompletnie innego niż włoskie, ale to właśnie moim zdaniem atut, bo takich placków z pieczarkami nie zjemy nigdzie indziej na świecie. Pizza z Poranka do dziś cieszy się ogromnym powodzeniem, a oprócz farszu z pieczarek można również wybrać farsz kiełbasiany lub boczkowy.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPiotr Lisek w finale skoku o tyczce lekkoatletycznych halowych mistrzostw Europy
Następny artykułTragiczny finał wypadku na modliszówce. Nie żyje 20-letni pasażer