ZORIENTOWANI NA DZIEDZICTWO Kultura kulinarna średniowiecznego Mazowsza. Spotkanie z historyk kulinariów, archeolog Małgorzatą Krasną – Korycińską. Termin: 21 października (środa) 2020 r. o godz. 18:30. Informacje: [email protected], 501 533 839. Wstęp wolny, ilość miejsc ograniczona. Miejsce: Dom Kultury, ul. Kościuszki 49, Piaseczno.
Spotkanie o dawnych tradycjach kulinarnych to wykład o zapleczu kuchennym, sposobach przygotowywania i przechowywania posiłków u dawnych Słowian na Mazowszu. W oparciu o wiedzę historyków i archeologów, spróbujemy zrekonstruować kulturę kulinarną sprzed kilku wieków. Prelekcja połączona z prezentacją rekonstrukcji dawnych sprzętów.
Małgorzata Krasna-Korycińska – historyk kulinariów, archeolog i muzealnik poprowadzi warsztaty pradziejowego gotowania w Muzeum Starożytnego Hutnictwa Mazowieckiego im. Stefana Woydy w Pruszkowie. Absolwentka i doktorantka na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie, przez 8 lat pracownik w Państwowym Muzeum Archeologicznym w Warszawie, członek Stowarzyszenia Naukowego Archeologów Polskich. Obecnie właścicielka pracowni wytwarzającej stroje historyczne i akcesoria dla rekonstruktorów Archeoconcept. W 2002 roku w wyniku współpracy z redakcją „Wiedzy i Życia” zainteresowała się problematyką związaną z pożywieniem we wczesnym średniowieczu na terenie zachodniej Słowiańszczyzny, co zaowocowało pierwszym artykułem na ten temat: „Wokół piastowskiego stołu, czyli kulinaria w czasach Bolesława Chrobrego”. Obecnie przygotowuje rozprawę związaną ze słowiańskimi kulinariami na wczesnośredniowiecznym Mazowszu.
Wydarzenie na fb: www.facebook.com/events/1012716929152509/
WAŻNE:
⇒ Regulamin uczestnictwa w wydarzeniach Centrum Kultury w Piasecznie (.pdf)
⇒ Oświadczenie stanu zdrowia (.pdf)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS