A A+ A++

W naszym kraju żniwa trwają przeważnie miesiąc i są dzielone na dwie części: żniwa małe (zbiór jęczmienia ozimego) i żniwa duże (zbiór pozostałych zbóż).

Rolnicy siejący jęczmień ozimy tradycyjnie rozpoczną żniwa najszybciej. Jeśli sieją dodatkowo rzepak, a resztę areału obsiewają innymi zbożami to dużym atutem szybkiego rozpoczęcia prac żniwnych jest ich równomierne rozłożenie w czasie.

W wielu rejonach żniwa już rozpoczęte, a najwcześniej w południowej części Polski. Rolnicy dynamicznie wyjechali na pola kombajnami, aby zebrać jęczmień ozimy. Po zbiorze jęczmienia, niektórzy rolnicy decydują się na siew gryki, której okres wegetacji przewidziany jest na dziewięćdziesiąt dni. Zbiór gryki udaje się nieraz zebrać jako plon dodatkowy.

– ,,W tym roku zbiór jest późniejszy , a zarazem wyszedł lepszy niż zwykle. Trudno ocenić jeszcze te plony, bo nie mamy wszystkiego policzone.  Jakość zboża  jest dobra. Wszystko wskazuje na to, że w tym roku, jeśli oczywiście po drodze nie spotkają nas nieprzewidziane zjawiska pogodowe, jęczmień ozimy powinien sypać dobrze” – mówi jeden z rolników Marek Ch.

 

 KATARZYNA RÓLKA

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJak przestać się bać – Ellen Hendriksen | recenzja
Następny artykuł17 biblijnych produktów spożywczych które leczą