A A+ A++

Tego o oregano mogłeś nie wiedzieć

Przyprawa doskonale pasuje do zup, dań makaronowych albo kultowej włoskiej pizzy. Nietrudno znaleźć ją w sklepach, dlatego podejrzewamy, że zapas znajduje się w większości domów. Oregano ma lekko korzenny i cierpki smak oraz wyrazisty aromat. Nadaje interesujący charakter nawet mdłym potrawom, więc staje się kołem ratunkowym dla niejednego kucharza.

Warto wiedzieć, że dawne, średniowieczne wierzenia widziały w oregano sposób na ochronę domu przed złymi mocami. Z kolei w starożytnym Egipcie gałązki oregano wplatano do wieńców podczas obrządków ku czci dawnych bóstw.

„Zdrowie na widelcu”: Przyprawy jak lekarstwoPolsat Cafe

Co w oregano piszczy?

Przyprawa bywa nazywana także dzikim majerankiem. Smak i aromat to jedno, ale oregano to skarbnica cennych dla zdrowia składników. W drobnych, zielonych listkach zawiera witaminy A, C, E i K, a także minerały takie jak żelazo, magnez, wapń i mangan.

Jednymi z najważniejszych składników oregano są przeciwutleniacze. Roślina zawiera związki fenolowe, które cechują się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Pomagają neutralizować wolne rodniki, których obecność może prowadzić do uszkodzenia komórek, przyspieszenia procesów starzenia oraz rozwoju chorób przewlekłych, w tym nowotworów.

Oregano można uprawiać w zwykłej doniczce123RF/PICSEL

Właściwości przeciwzapalne i wsparcie układu odpornościowego

Dlaczego warto spożywać oregano? Przyprawa charakteryzuje się również działaniem przeciwzapalnym. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz innych związków wspomagających układ odpornościowy, oregano może pomóc w walce z infekcjami. Już w czasach, kiedy tryumfy święciła medycyna naturalna, roślinę postrzegano jako naturalny środek przeciwbakteryjny i przeciwwirusowy (choć zapewne nie używano tych terminów), sprzyjający walce z przeziębieniami i problemami na tle układu oddechowego, np. zapaleniu oskrzeli i migdałków.

Oregano to sprzymierzeniec trawienia

Często podkreśla się zawartość błonnika w lebiodce pospolitej. Uznawana jest więc za jedno z najlepszych ziół sprzyjających układowi pokarmowemu. Składniki zawarte w oregano stymulują wydzielanie żółci, przez co organizm lepiej radzi sobie nawet z ciężkostrawnymi i tłustymi potrawami. Przeciwbakteryjne właściwości przyprawy mogą pomagać także w walce z bakteriami wywołującymi problemy żołądkowe.

Jak włączyć oregano do diety?

Biorąc pod uwagę liczne właściwości zdrowotne oregano, warto spożywać je regularnie i nie używać go wyłącznie do przyprawienia domowej pizzy.

  • Oregano świetnie komponuje się z różnymi daniami. Można dodawać je do sosów, mięs, ryb, sałatek, zup i serów. Intensywny smak wzbogaci każdą potrawę.

  • Napar z oregano może być spożywany jako herbata. Wspomaga trawienie i działa relaksująco.

  • Ciekawym zastosowaniem cechuje się olejek z oregano. Można go spożywać, wlewając kilka kropel do porcji wody lub dodając do posiłków.

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułIle Apple płaci za ChatGPT w iOS 18? Kwota może cię zdziwić
Następny artykuł„Czasem pracownik sądzi, że gdyby dostał więcej pieniędzy, pracowałby efektywniej. Ale ludzie tak nie działają, potrzebny jest jeszcze jeden warunek”