Zmywarki gastronomiczne znacznie różnią się od tych domowych. Nie tylko są szybsze i bardziej wydajne, ale również mogą być przeznaczone do realizacji konkretnych zadań. Zastanawiasz się, jaka zmywarka gastronomiczna będzie dla Ciebie najlepsza? Sprawdź, czy warto wybrać model uniwersalny, czy też jeden ze specyficznych rodzajów zmywarek gastronomicznych.
Rodzaje zmywarek gastronomicznych
Zmywarki gastronomiczne różnią się wieloma parametrami – m.in. pojemnością, budową i przeznaczeniem. Wszystkie są jednak bardzo wydajne i oszczędne. Dzięki temu znacząco ułatwiają pracę profesjonalnych kuchni. Czasami są określane jako „uniwersalne”, innym razem mają konkretną specjalizację (np. zmywarka gastronomiczna do garnków, zmywarka gastronomiczna do szkła). Co to dokładnie oznacza?
Czym jest zmywarka gastronomiczna uniwersalna?
Zmywarka gastronomiczna uniwersalna to zwyczajowe określenie urządzenia, które może być przystosowane do mycia wielu typów naczyń – a więc np. zarówno szkła, jak i talerzy czy garnków. Należy jednak zaznaczyć, że nie powinno się w nich myć różnych naczyń jednocześnie lub bezpośrednio po sobie. Każdy typ „wsadu” do zmywarki gastronomicznej wymaga bowiem innych ustawień dotyczących np. poboru detergentów czy temperatury wody. W tym przypadku nie ma możliwości łatwej zmiany programu na taki przystosowany do określonego typu naczyń – każdorazowo trzeba poddać urządzenie regulacji. Należy mieć to na uwadze, wybierając uniwersalną zmywarkę restauracyjną.
Zmywarki gastronomiczne ze specjalizacją
Zmywarki gastronomiczne mogą mieć też określone specjalizacje. Stosuje się je częściej od zmywarek uniwersalnych, szczególnie tam, gdzie potrzeby związane ze zmywaniem są duże. Zmywarka gastronomiczna może być przeznaczona do zmywania:
- talerzy,
- tac i pojemników,
- szkła gastronomicznego,
- garnków.
Specjalizacja oznacza przystosowanie do mycia konkretnego typu naczyń, dzięki czemu zapewnia perfekcyjne rezultaty. Tego typu urządzenia świetnie sprawdzają się w miejscach, gdzie istnieje potrzeba częstego mycia konkretnego typu naczyń.
Specjalizacja zmywarki oznacza przystosowanie do mycia konkretnego rodzaju naczyń – np. talerzy, garnków czy szkła.
Na co jeszcze zwracać uwagę przy wyborze zmywarki gastronomicznej?
Zmywarka gastronomiczna powinna być przystosowana do wszystkich potrzeb w zakresie zmywania – nie tylko tych dotyczących typu mytych naczyń. Na co jeszcze zwracać uwagę przy wyborze tego urządzenia?
Bardzo istotna jest jego pojemność – profesjonalne zmywarki gastronomiczne występują w kilku rozmiarach, co ułatwia ich dopasowanie do konkretnych potrzeb. Nie bez znaczenia jest też budowa. Zmywarka gastronomiczna może mieścić się pod blatem, podobnie jak zmywarka domowa, ale dostępne są też znacznie większe modele kapturowe czy tunelowe. Ponadto zawsze warto zwracać uwagę na jakość urządzenia oraz zastosowane w nim technologie. Nowocześniejsze zmywarki gastronomiczne zwykle są bowiem wydajniejsze i bardziej oszczędne.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS