Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem serwisu internetowego jest Bomega sp. z o.o. KRS:0000841054, NIP: 9112034523; REGON: 386056613. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności (np. realizacja umowy, marketing bezpośredni). Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Szybki kontakt z administratorem: adres poczty elektronicznej: [email protected]
Barbara Jatta przypomina, że Colalucci poświęcił pracy przy dziele Michała Anioła aż piętnaście lat. Ta restauracja miała głęboki wpływ na miłośników i historyków sztuki, ponieważ kolory i detale, które przez stulecia zostały zakryte osadem ze świec i patyną czasu, stały się znowu widoczne.
„Gianluigi Colalucci jest dziedzicem wielkiej tradycji watykańskiej i włoskiej szkoły restauracji, ochrony i renowacji dzieł sztuki. Za jego czasów, na początku lat 80’, Pracownia Restauracji Muzeum Watykańskiego wróciła do swych czasów świetności sprzed pół wieku – mówi Radiu Watykańskiemu Barbara Jatta. – Jego odejście to smutny dzień dla pracowników Watykanu i dla świata renowacji zabytków. Zostawia nam przesłanie ogromnego profesjonalizmu i zaangażowania w to, co się robi. Zaledwie 10 dni temu zwiedzałam z nim po raz ostatni Muzea Watykańskie i prosiłam o rady dotyczące prowadzonych prac renowacyjnych, m.in. w Salonie Konstantyna. Odszedł naprawdę wielki człowiek, który na długo pozostanie punktem odniesienia dla wszystkich, którzy zajmują się renowacją i ochroną dzieł sztuki.“
Gianluigi Colalucci urodził się w 1929 roku. W 1960 roku rozpoczął pracę w Pracownia Restauracji Muzeum Watykańskiego, której został szefem w 1972 roku. Jego dziełem życia była renowacja fresków Michała Anioła w Kaplicy Sykstyńskiej, przy której pracował nieprzerwanie w latach 1980-1994.
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
Nie zgadzam sięZgadzam się
Etykieta logowania społecznościowego
When you login first time using a Social Login button, we collect your account public profile information shared by Social Login provider, based on your privacy settings. We also get your email address to automatically create an account for you in our website. Once your account is created, you'll be logged-in to this account.
Nie zgadzam sięZgadzam się
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS
Używamy cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Szczegóły znajdziesz w Polityce Prywatności.ZgodaPolityka prywatności
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS