A A+ A++

Szałwia lekarska, mięta pieprzowa i dziurawiec lekarski – zioła, o których dużo zostało już powiedziane. Dziś, w czasie naznaczonym pandemią koronawirusa, kluczową ich cechą stają się właściwości dezynfekujące. Przyjrzyjmy się bliżej tej mocnej trójce.

Szałwia lekarska

Oprócz właściwości dezynfekujących szałwia działa przeciwzapalnie, przeciwcukrzycowo, przeciwpotnie i wspierająco dla metabolizmu. Liście ziela mają właściwość hamowania rozwoju bakterii, zarówno gram dodatnich, jaki i gram ujemnych.

Napar z szałwii zmniejsza przepuszczalność naczyń włosowatych i zatrzymuje krwawienia z przewodu pokarmowego. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych i żółci. Jest wskazany przy braku apetytu, anemii, osłabieniu organizmu i wspierająco w leczeniu schorzeń wątroby. Pomaga przywrócić prawidłową perystaltykę jelit, niweluje skurcze, usprawnia trawienie i przyswajanie pokarmów i pasaż jelitowy. Działa wiatropędnie.

Szałwię zaleca się przy kłopotach z nadmierną potliwością na tle zaburzeń nerwicowych lub okresu przekwitania. Z uwagi na silne właściwości dezynfekujące i przeciwzapalne szałwia jest chętnie wykorzystywana przez przemysł farmaceutyczne do produkcji tabletek na ból gardła. Napar z ziela zalecany jest do płukania jamy ustnej i gardła w przypadku stanów zapalnych dziąseł, bólu zębów, drapania w gardle, a nawet przy anginie.

Kuracja szałwią nie powinna trwać dłużej niż 6 tygodni, stosowana zbyt długo może mieć działanie toksyczne. Zioło jest jednoznacznie przeciwwskazane dla kobiet ciężarnych i matek karmiących, gdyż zmniejsza laktację. … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNowy Tomyśl/145 osób potrzebujących otrzyma pomoc żywnościową
Następny artykułMIĘDZYRZECZ: Sztuka prania – „czysta” frajda, czy wyzwanie?