Tak twierdzi leśnik Andrzej Trzeciak i zachęca do grzybobrania właśnie teraz.
Płomiennica zimowa, dawniej znana jako zimówka aksamitnotrzonowa to ciekawy jadalny grzyb przypominający w smaku opieńki. Hodowana na Dalekim Wschodzie, gdzie nazywana jest grzybem enoki, enokitaki, jin zhen gu. Grzyb powszechnie dostępny w sklepach spożywczych. Owocnik grzyba zawiera ponadto substancje wzmacniające system immunologiczny, ich spożywanie pozytywnie wpływa na obniżenie czy też pomaga walczyć z bezsennością. Ponadto z zimówek pozyskuje się antybiotyk – flammulinę, który pomaga w zwalczaniu sarkoma S 180. W medycynie ludowej grzyb powszechnie stosowany był jako lek przeciwko stanom zapalnym.
Uszak bzowy, potocznie zwany judaszowym uchem, uszakiem judaszowym czy też uchem bzowym. Grzyb powszechnie spotykany na martwym drewnie, głównie bzu czarnego, gdzie rośnie przez cały rok, włącznie z okresem zimowym.
Uszaki są niezwykle cenione w kulturze i medycynie chińskiej, gdzie funkcjonuje często ich nazwa – mung lub mun. Uważa się tam, że zapobiegają chorobom układu oddechowego, zapobiegają zakrzepom i rozrzedzają krew, sprzyjają też wzmacnianiu nerek. Grzyb coraz częściej hodowany w Polsce.
Boczniak ostrygowaty, jeden z częściej hodowanych na świecie grzybów. Powszechnie dostępny w marketach i sklepach spożywczych. Rośnie na martwym drewnie drzew liściastych, od jesieni do wiosny. Boczniaki to bogate źródło białka, soli mineralnych – potas, cynk, selen, wapń oraz witaminy z grupy B i D. W boczniakach znajduje się też lowastatyna, która obniża poziom cholesterolu we krwi. Jedzenie boczniaków, prócz wzmocnienia odporności naszego organizmu, pomaga w obniżaniu poziomu cukru we krwi, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zmniejsza ciśnienie w gałkach ocznych.
Andrzej Trzeciak
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS