Spędzasz upalny weekend w gorącym mieszkaniu, a butelki z wodą już dawno straciły przyjemną temperaturę? A może odwiedzili cię nagle goście, a ty nie schłodziłeś napojów? Oto kilka skutecznych sposobów na szybkie obniżenie ich temperatury.
Sierpień mile nas zaskoczył – obdarował słoneczną pogodą i wysokimi temperaturami. Warto więc pamiętać o właściwym nawadnianiu organizmu – napoje powinny nam stale towarzyszyć – w samochodzie, w torebce, przy ognisku czy podczas pieszej wycieczki. Są również nieodzownym elementem podczas wizyty gości. Czy wiesz jak ochłodzić je w kilka chwil? Podajemy skuteczne metody, które sprawdzą się zarówno na upalnym campingu, jak i podczas niespodziewanej wizyty przyjaciół.
Skarpeta lub ręcznik + zimna woda + wiatr
To może mało efektowny sposób na ochłodzenie butelki wody, ale metoda już niejedną osobę uratowała od pragnienia. Bo przecież nie ma nic gorszego niż picie ciepłego napoju w gorący dzień. Będziesz potrzebować jedynie długiej skarpety, chłodnej wody (jezioro, morze, kranówka, rzeka) i wietrznego miejsca. Włóż do suchej skarpety butelkę, a następnie zamocz ją w chłodnej wodzie. Teraz po prostu wystaw butelkę owiniętą w skarpetę na przeciąg. Wiatr wykona resztę pracy za ciebie.
Kostki lodu + sól
Ta metoda sprawdzi się w sytuacji takiej jak niespodziewana wizyta gości. Do wysokiego naczynia (głęboka miska lub wiaderko) nasyp kawałki lodu, a do środka dosyp łyżeczkę soli. Teraz zalej całość chłodną wodą z kranu. Do środka włóż butelki lub puszki z napojami. Roztwór z solą sprawi, że temperatura napojów szybciej się obniży.
Stara gazeta
Jeśli pamiętasz jeszcze studenckie czasy, to z pewnością kojarzysz sposób na pierogi. Nasze mamy i babcie często zawijały zamrożone pierogi, mięso czy krokiety właśnie w stare gazety i miało to swoje uzasadnienie. Stary papier gazetowy doskonale trzyma chłód. Jeżeli dodatkowo lekko zwilżysz go w zimnej wodzie i zawiniesz w nie szklane butelki, napoje w ciągu kilkunastu minut ochłodzą się o kilka stopni. Metoda przyda się w każdych warunkach – zarówno w domu, na plaży jak i podczas podróży.
Chłodny piasek, chłodna ziemia
Jeżeli przebywasz w nad morzem lub jeziorem i masz przy tym dostęp do zacienionego miejsca, możesz wykopać niewielki dół w ziemi i wstawić do niego puszki lub butle z wodą. Ta metoda jest czasochłonna, bo miną godziny nim napoje faktycznie się ochłodzą. Plusem natomiast jest to, że temperatura picia po takim zabiegu długo się utrzymuje. Jeśli przebywasz na campingu, możesz po prostu butelki z wodą wstawić do ziemi na noc. Nie dość, że temperatura jest wtedy niższa, to na drugi dzień od razu po przebudzeniu możesz się cieszyć zimnym napojem, który w mig ugasi pragnienie.
Moczenie w chłodnej wodzie
Kolejny banalnie prosty sposób, który zadziała pod warunkiem, że jesteś w mieszkaniu. Do wysokiego naczynia nalej zimnej kranówki i wstaw do niej butelki z wodą. Po 10-15 min., zmień wodę – opróżnij naczynie i nalej raz jeszcze chłodnej z kranu. Po kilku takich zabiegach, temperatura napojów widocznie się obniży.
Ręcznik papierowy i zamrażarka
Ręcznik papierowy zwilż chłodną wodą, a butelki z napojami owiń folią spożywczą. Następnie, owiń mokrymi ręcznikami butelki i włóż je do zamrażarki na 10-15 min. Po kwadransie napoje będą przyjemnie chłodne i orzeźwiające. Wilgotne ręczniki szybko zamarzają w ujemnej temperaturze, jednocześnie chłodząc szkło i plastik.
Mała rada:
Pamiętaj, że w upalne dni każdy mililitr wody jest na wagę złota. Nie wylewaj wody po chłodzeniu butelek. Na drugi dzień będziesz mógł nią podlać kwiaty. Nie wykorzystuj jednak do tego wody po lodzie i soli – może to zakwasić pH gleby i w dłuższej perspektywie osłabić rośliny.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS