A A+ A++

Mateusz Kocur- uczeń Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Trzcianie poleca przepis na „Ziemniaki zapiekane w sosie beszamelowym”.

Potrzebne składniki to: 1-1,5kg drobnych ziemniaków, 150 g wędzonego boczku. Na sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 ¼ szklanki zimnego mleka, Sól, biały pieprz, mielona gałka muszkatołowa, ewentualnie koperek.

Przepis przygotowujemy następująco: Ziemniaki myjemy i obieramy. Wkładamy do garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Gdy przestygną kroimy w plastry. Boczek kroimy w kostkę. Następnie robimy sos beszamelowy, a wiec w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy. Chwilę smażymy ale nie rumienimy. Po czym wlewamy zimne mleko i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, wykładamy plasterki ziemniaków. Następnie wlewamy sos. Zapiekankę posypujemy wędzonym boczkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy 30 minut, do zarumienienia góry.

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem posypujemy koperkiem i podajemy.

Smacznego!




Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBędzie nowy punkt pobierania wymazów w Gliwicach
Następny artykułOszczędności w budżecie Ciechanowa