Alina Jasińska
5 godzin temu
Ziemniaki gratin to francuska zapiekanka z prostych i tanich składników. Świetnie smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do mięs. Przepis słynnej Julii Child postanowiła odtworzyć autorka bloga “Gotuj ze mną”.
2.7
(3 głosy)
Gotuj ze mną
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka mleka
- 100 g boczku
- natka pietruszki
Przepis
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki o grubości 3 mm. Włóż do miski z zimną wodą.
- W rondelku zagotuj mleko z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
- Odcedź ziemniaki, przygotuj naczynie żaroodporne włóż ziemniaki, polej mlekiem, na wierzch ułóż kawałki masła.
- Wstaw naczynie do zapiekania na środkową półkę piekarnika i piecz przez 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, mleko się wchłonie, a wierzch zarumieni.
- W międzyczasie na osobnej patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek.
- Gdy ziemniaki będą gotowe, posypać boczkiem i posiekaną natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Ziemniaki gratin z boczkiem. Kultowy przepis Julii Child
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką
-
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim
-
Zupa z zielonej soczewicy
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Pomysł na tartę. Ostre kuleczki drobiowe w masie serowo-ziołowej
-
Pate z wędzonego łososia. Pomysł na kanapki
-
Wytrawna tarta z figami i serem z niebieską pleśnią
-
Deser ceniony od lat. Tarta ze śliwką według przepisu z 1837 roku
-
Tarta na słodko z dyni, batata i mascarpone. Podaj na kolację
-
Kuchnia Górali. Kluski z ziemniaków z bryndzą
-
Smażone ziemniaki. Prosto, smacznie, tanio
-
Jednogarnkowe gratin dauphinois. Zapiekane ziemniaki w śmietanie
-
Pieczone ziemniaki z kminkiem
-
Zostały ci ugotowane ziemniaki z obiadu? Zrób te pyszne kotlety
-
Młode ziemniaczki zapiekane w boczku
-
Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie
-
Placek jabłkowy z patelni. Słodkie śniadanie lub deser
-
Faszerowany karp Ewy Wachowicz. Król świątecznego stołu
-
Domowa pieczona kiełbasa. Lepsza od sklepowych wyrobów
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
-
Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie
Zobacz więcej: Boczek
-
Pasztet z królika z jadalnymi kasztanami
-
Pieczony domowy boczek w prostym przepisie
-
Roladki wołowe z rusztu. Mięso wyjdzie soczyste i miękkie
-
Gorąca sałatka ze szpinakiem i boczkiem
-
Berner Roesti – placek ziemniaczany
-
Kiełbasa ze słoika. Domowy specjał na kanapki
-
Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad
-
Podudzia z kurczaka po grecku. Szybki sposób na pyszny obiad
-
Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso
-
Pietruszkowo-czosnkowy śledzik w oliwie
-
Gołąbki inne niż wszystkie. Zamiast mięsa dodaj ziemniaki
-
Pierogi ruskie z ciasta ziemniaczanego
-
Pieczone ziemniaczki w ziołowej posypce. Pyszny dodatek do obiadu
-
Pieczone ziemniaki z kminkiem
-
Zostały ci ugotowane ziemniaki z obiadu? Zrób te pyszne kotlety
-
Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS