Mamy duży wysyp fasolki szparagowej… A jaka fasolka jest najlepsza? Oczywiście, że skąpana w bułce z masłem.
Dorzucimy do tego kawałek mięsa i mamy niedzielny obiad. Najedzą się 4 osoby, zapraszam do kuchni:
● 800g ziemniaków
● 800g fasolki szparagowej
● 2 polędwiczki wieprzowe (koło 1kg)
● 3 gałązki świeżego oregano
● 4 gałązki tymianku
● 2 ząbki czosnku
● koperek
● 4 łyżki bułki tartej
● 3 łyżki masła
● olej
● sól i pieprz
Oczyszczoną polędwiczkę wrzucamy do miski. Drobno siekamy tymianek i oregano, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko wrzucamy do miski, razem z solą, pieprzem i odrobiną oleju. Najlepiej zostawić mięso na całą noc w lodówce.
Ziemniaki obieramy i stawiamy na gaz. Rozgrzewamy patelnię z małą ilością oleju. Kiedy patelnia będzie dobrze nagrzana wkładamy polędwiczki i smażymy na złoty kolor z każdej strony.
Wykładamy mięso na blaszkę (albo zostawiamy na patelni o ile możecie włożyć ja do piekarnika) i pieczemy w 180 stopniach, przez 20 – 25 min, w zależności czy polędwiczka jest gruba.
Ziemniaki się gotują, nastawiamy drugi garnek z wodą i patelnię na ogień.
Z fasolki pozbywamy się łykowatej końcówki. Woda zaczyna się gotować, lekko solimy i wrzucamy fasolkę.
W międzyczasie na patelnię wrzucamy bułkę tartą i prażymy na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić. Wrzucamy masło na patelnię, kiedy się rozpuści bułka jest gotowa.
Fasolkę gotujemy koło 10 min. Osobiście przepadam za fasolką al dente, gotuję krócej, ale jeżeli wolicie mięciutką to śmiało próbujcie w trakcie gotowania.
Polędwiczka już się upiekła, wyjmujemy z pieca i odstawiamy na 10 min, żeby odpoczęła. Dzięki temu zachowa soczystość. Polędwiczkę podajemy w grubych plastrach.
Całość posypujemy koperkiem.
Dużym plusem jest to, że nie musicie pół dnia stać i tłuc kotletów, kiedy rodzina zjedzie się na obiad. Wystarczy wrzucić mięso do piekarnika i obrać warzywa. Mniej roboty a efekt równie zadowalający♥.
instagram.com/niebez_kozery22
Komentarze
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS