A A+ A++

Czy snickers może być zdrowy? Oczywiście! Pod warunkiem że nie mówimy o klasycznym batonie Snickers ze sklepowej półki. Propozycja na dzisiaj to deser w smaku przypominający snickersa.

Naturalnie smaczny. Naturalnie słodki.

To deser z kaszy jaglanej z dodatkiem chrupiących orzechów orzechów i słonego karmelu na bazie świeżych daktyli. Prawdziwa uczta dla kubków smakowych.

W 100% przygotowany z naturalnych składników.

Zdrowy deser jaglany zamiast niezdrowego batona. 100% naturalnych składników.

Zdrowy deser jaglany zamiast niezdrowego batona. 100% naturalnych składników.

Kasza jaglana to bardzo wdzięczny produkt, z którego można przygotować m.in. jagielnik (czyli sernik z kaszy jaglanej), a także wiele deserów jak np. czy właśnie deser a’la snickers przypominającego w smaku popularnego batona.

Podstawą dzisiejszego deseru a’la snickers jest lekko słodki krem jaglany, przekładany warstwą chrupiących orzeszków i słodko słonym karmelem.

Słony karmel to jeden z najbardziej lubianych sosów podkręcający smak wielu deserów, ciast, lodów czy nawet popcornu. Klasyczny słony karmel przygotowywany jest na bazie cukru palonego na maśle z odrobiną soli. Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy wykorzystaj daktyle. smakują trochę jak toffi trochę jak krówka. Wystarczy je zblendować z odrobiną wody i szczyptą soli, by powstał super słodki sos karmelowy.

Klasyczny słony karmel przygotowywany jest na bazie cukru palonego na maśle z odrobiną soli. Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy wykorzystaj daktyle

Klasyczny słony karmel przygotowywany jest na bazie cukru palonego na maśle z odrobiną soli. Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy wykorzystaj daktyle

Wystarczy zblendować świeże daktyle z odrobiną wody i szczyptą soli, by powstał super słodki sos karmelowy.

Wystarczy zblendować świeże daktyle z odrobiną wody i szczyptą soli, by powstał super słodki sos karmelowy.

Zdrowy snickers – przepis na deser z kaszy jaglanej, orzechów i daktyli

Składniki (2 duże porcje):

  • 1 kubek ugotowanej kaszy jaglanej (200g)
  • 250 ml mleka roślinnego ( u mnie owsiane)
  • 3 łyżki masła z orzechów arachidowych lub masła migdałowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 12 świeżych daktyli (ok. 120g)
  • sól
  • prażone orzechów arachidowych (100g)

Jak przygotować deser o smaku snickers’a?

  1. Zacznij od przygotowania kremu z kaszy jaglanej. Włóż do kielicha kaszę jaglaną, łyżkę syropu klonowego, masło orzechowe, mleko roślinne i dokładnie zblenduj. Dodaj więcej mleka jeśli konsystencja  kremu jaglanego jest zbyt gęsta. Pamiętaj, że krem z kaszy zgęstnieje jeszcze w miarę upływu czasu.

Włóż do kielicha blendera kaszę jaglaną, łyżkę syropu klonowego, mleko roślinne i dokładnie zblenduj.

Włóż do kielicha blendera kaszę jaglaną, łyżkę syropu klonowego, mleko roślinne i dokładnie zblenduj.

2. Kolejny krok to przygotowanie słonego karmelu z daktyli. Wystarczy wypestkować daktyle i je dokładnie zblendować z odrobiną soli.

3. Przygotuj naczynia do serwowania. Przekładaj warstwy kremu z kaszy jaglanej warstwą sosu daktylowego i prażonymi orzechami arachidowymi.

Krem jaglany przekładany słonym karmelem z daktyli i chrupiącymi orzechami

Krem jaglany przekładany słonym karmelem z daktyli i chrupiącymi orzechami

I gotowe! Można się już zajadać deserem a’la snickers …

I to ze smakiem 🙂

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPijany senior uderzył w auto i uciekł
Następny artykułShare Week 2019, czyli polecamy blogi podróżnicze!