Czy snickers może być zdrowy? Oczywiście! Pod warunkiem że nie mówimy o klasycznym batonie Snickers ze sklepowej półki. Propozycja na dzisiaj to deser w smaku przypominający snickersa.
Naturalnie smaczny. Naturalnie słodki.
To deser z kaszy jaglanej z dodatkiem chrupiących orzechów orzechów i słonego karmelu na bazie świeżych daktyli. Prawdziwa uczta dla kubków smakowych.
W 100% przygotowany z naturalnych składników.
Kasza jaglana to bardzo wdzięczny produkt, z którego można przygotować m.in. jagielnik (czyli sernik z kaszy jaglanej), a także wiele deserów jak np. czy właśnie deser a’la snickers przypominającego w smaku popularnego batona.
Podstawą dzisiejszego deseru a’la snickers jest lekko słodki krem jaglany, przekładany warstwą chrupiących orzeszków i słodko słonym karmelem.
Słony karmel to jeden z najbardziej lubianych sosów podkręcający smak wielu deserów, ciast, lodów czy nawet popcornu. Klasyczny słony karmel przygotowywany jest na bazie cukru palonego na maśle z odrobiną soli. Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy wykorzystaj daktyle. smakują trochę jak toffi trochę jak krówka. Wystarczy je zblendować z odrobiną wody i szczyptą soli, by powstał super słodki sos karmelowy.
Zdrowy snickers – przepis na deser z kaszy jaglanej, orzechów i daktyli
Składniki (2 duże porcje):
- 1 kubek ugotowanej kaszy jaglanej (200g)
- 250 ml mleka roślinnego ( u mnie owsiane)
- 3 łyżki masła z orzechów arachidowych lub masła migdałowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 12 świeżych daktyli (ok. 120g)
- sól
- prażone orzechów arachidowych (100g)
Jak przygotować deser o smaku snickers’a?
- Zacznij od przygotowania kremu z kaszy jaglanej. Włóż do kielicha kaszę jaglaną, łyżkę syropu klonowego, masło orzechowe, mleko roślinne i dokładnie zblenduj. Dodaj więcej mleka jeśli konsystencja kremu jaglanego jest zbyt gęsta. Pamiętaj, że krem z kaszy zgęstnieje jeszcze w miarę upływu czasu.
2. Kolejny krok to przygotowanie słonego karmelu z daktyli. Wystarczy wypestkować daktyle i je dokładnie zblendować z odrobiną soli.
3. Przygotuj naczynia do serwowania. Przekładaj warstwy kremu z kaszy jaglanej warstwą sosu daktylowego i prażonymi orzechami arachidowymi.
I gotowe! Można się już zajadać deserem a’la snickers …
I to ze smakiem 🙂
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS