A A+ A++

PRZEPIS na placki twarogowe

Składniki:

  • 1 opakowanie twarogu (250 g)
  • 1 banan
  • 40-50 g mąki ryżowej
  • 5 g oleju do smażenia

Przygotowanie

Banana rozgnieść widelcem w misce, dodać twaróg i mąkę. Dokładnie wymieszać. Uformować około 15 malutkich placki. Jeżeli masa będzie się kleić, możemy zwilżyć dłonie wodą. Bardzo ważne jest, aby placki były małe – masa jest bardzo delikatna i może przywierać do patelni. Smażymy na małej ilości oleju na małym ogniu z dwóch stron, aż się zarumienią.

PRZEPIS na placki z cukinii

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • 2 małe lub 1 duże jajko
  • 50 g sera koziego/mozzarelli
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku

Przygotowanie

Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce (z cukinii dobrze odcisnąć sok). Cebulę ser pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę przekładamy wyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 min. Podajemy z jogurtem naturalnym z dodatkiem czosnku. Jeżeli placki przywierają do papieru, odczekajmy chwilę aż ostygną i przełóżmy je ostrożnie na talerz za pomocą łopatki.

PRZEPIS na placki z batata

Składniki … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJabłonna: Okradł mieszkanie, które wynajmował. Pralkę sprzedał na bazarze
Następny artykułPijany wpadł do rowu