PRZEPIS na placki twarogowe
Składniki:
- 1 opakowanie twarogu (250 g)
- 1 banan
- 40-50 g mąki ryżowej
- 5 g oleju do smażenia
Przygotowanie
Banana rozgnieść widelcem w misce, dodać twaróg i mąkę. Dokładnie wymieszać. Uformować około 15 malutkich placki. Jeżeli masa będzie się kleić, możemy zwilżyć dłonie wodą. Bardzo ważne jest, aby placki były małe – masa jest bardzo delikatna i może przywierać do patelni. Smażymy na małej ilości oleju na małym ogniu z dwóch stron, aż się zarumienią.
PRZEPIS na placki z cukinii
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 średnia marchewka
- 2 małe lub 1 duże jajko
- 50 g sera koziego/mozzarelli
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- Sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
Przygotowanie
Cukinię i marchewkę zetrzeć na tarce (z cukinii dobrze odcisnąć sok). Cebulę ser pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Masę przekładamy wyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 min. Podajemy z jogurtem naturalnym z dodatkiem czosnku. Jeżeli placki przywierają do papieru, odczekajmy chwilę aż ostygną i przełóżmy je ostrożnie na talerz za pomocą łopatki.
PRZEPIS na placki z batata
Składniki … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS