Zdrowe świąteczne zakupy
20.12.2019
autor: UM Łęczyca (ws)
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia i wielka uczta. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łęczycy informuje, na co warto zwrócić uwagę, kupując żywność. Poniżej kilka cennych wskazówek.
Trwałość jedzenia
Kupując środki spożywcze opakowane, sprawdzajmy okres trwałości produktu:
– termin przydatności do spożycia – po jego upływie, produkt traci przydatność do spożycia; termin ten jest podawany na środkach spożywczych nietrwałych mikrobiologicznie, łatwo psujących się (np. na produktach mięsnych, sałatkach czy nabiale); data powinna być poprzedzona określeniem „należy spożyć do:”;
– datę minimalnej trwałości – do tej daty prawidłowo przechowywany lub transportowany środek spożywczy zachowuje swoje właściwości fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne i organoleptyczne; data powinna być poprzedzona określeniem „najlepiej spożyć przed” albo „najlepiej spożyć przed końcem”.
Czytajmy etykiety
Znajdują się na nich wszystkie niezbędne informacje dla konsumenta, m.in. dotyczące pochodzenia produktu, zawartości składników odżywczych oraz kaloryczności. Informacje na środkach spożywczych nie mogą wprowadzać w błąd i powinny być jasne, zrozumiałe dla kupujących (przykładowo, powinniśmy wiedzieć, co trzymamy w ręku: „sok”, „nektar” czy „napój”?).
Przechowywanie żywności
Producent żywności wskazuje na opakowaniu warunki przechowywania danego produktu spożywczego. Sprawdzajmy więc, czy te informacje są adekwatne do rzeczywistości oferowanej żywności. Jest to szczególnie ważne w przypadku towarów łatwo psujących się, wymagających niskich temperatur przechowywania (warunków chłodniczych) i żywności mrożonej. Zwracajmy również uwagę na warunki higieniczno-sanitarne miejsca sprzedaży i przestrzeganie przez personel zasad higieny.
Grzyby i ryby
… czyli klasyczne wigilijne przysmaki. Suszone grzyby przeznaczone do sprzedaży powinny być umieszczone w opakowaniach jednostkowych i oznakowane następującymi informacjami: gatunek grzybów, nr atestu, rok zbioru. Natomiast kupując ryby, pomyślmy o warunkach ich przetrzymywania, sposobie uśmiercania, metodzie pakowania i higienie personelu.
Zobacz:
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Łęczycy
Daria Kondak
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS