Przepisy
Kuchnia Polska
Kuchnie Świata
ABC Gotowania
Jedz Zdrowo
Rozmowy w kuchni
Blogi
Kuchenne Nowości
Quizy
Wideo
Najnowsze
Popularne
kuchenne nowości
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Po przespanej nocy poranny posiłek przede wszystkim przywraca odpowiedni poziom cukru we krwi i należy go zjeść w ciągu 30 minut po przebudzeniu.
Podziel się
Zdrowe śniadanie to podstawa (123RF)
Organizm w czasie snu zwalnia metabolizm i należy szybko przywrócić go do prawidłowego funkcjonowania. Zdrowe śniadanie bowiem daje nam energię na pierwszą część dnia, zapobiegając napadom głodu i podjadaniu przed obiadem produktów przepełnionych kaloriami.
Porę śniadania u każdego wyznaczają obowiązki i styl życia. Niektórzy pracują nocą i w dzień ich pora na śniadanie przesuwa się na środek dnia. Inni przed wyjściem do pracy zjadają tylko symboliczny posiłek i prawdziwe śniadanie jedzą dopiero poza domem. Jeszcze inni rano wypijają jedynie filiżankę kawy.
Badania potwierdzają, że wiele osób nie jada codziennie śniadania. Tłumaczą to najczęściej brakiem czasu i porannymi obowiązkami rodzinnymi. Ze śniadania nie powinni rezygnować przede wszystkim ci, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy lub dbają o dobrą sylwetkę. Pomijanie rannego posiłku bowiem zmusza nasz organizm do gromadzenia rezerw i wtedy wolniej spalamy tłuszcze i zbędne kalorie.
Zobacz też: Pasta jajeczna. Sposób na szybkie śniadanie
Zdrowe śniadanie, które daje nam energię na pierwszą połowę dnia, jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, nie musi wiązać się z długimi przygotowaniami. Można je też przygotować wieczorem.
Jakie śniadanie jest zdrowe? Mam kilka propozycji
- Muesli. To bardzo szybki i wygodny posiłek, którego podstawą są płatki zbożowe bogate w błonnik. Można dodawać do nich różne składniki w zależności od smaku, sezonu i tego co lubimy – pestki, suszone i świeże owoce, ziarna, kefir, jogurt, mleko.
- Pieczywo pełnoziarniste z twarogiem, chudą wędliną, jajkiem, warzywami, które należy jeść 5 razy dziennie. Na śniadanie mogą to być: rzodkiewki, sałata, pomidor, ogórek, szczypiorek, koper, natka pietruszki.
- Kasza manna na mleku z owocami jagodowymi – poziomki, jagody, maliny, truskawki. Zawiera duże ilości substancji, które działają antyoksydacyjnie i zwalczają wolne rodniki.
- Owsianki na mleku z owocami jagodowymi. Polecane chorym na cukrzycę i zmagającym się z zaparciami.
- Surówki z jabłka i marchwi z zarodkami pszennymi. Zarodki pszeniczne są źródłem błonnika, jabłko zawiera flawonoidy, które niszczą wolne rodniki, a beta karoten zawarty w marchewce poprawia koloryt skóry.
- Sałatka z jajkiem i awokado z grzankami. Awokado zawiera kwasy omega -9 i omega- 3, które chronią przed miażdżycą, poprawiają pracę mózgu i mają działanie przeciwzapalne.
- Jajko to najlepiej przyswajalne źródło białka.
- Koktajle z owocami i warzywami. Dostarczają witamin, minerałów, energii i są niskokaloryczne.
- Omlety jajeczne z warzywami i kiełkami.
- Tosty z warzywami i chudą wędliną.
- Pasty rybne z warzywami, kiełkami i olejem roślinnym.
- Sałatki owocowe z ziarnami i pestkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Polub WP Kuchnia
0
komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS