A A+ A++

ycipk-3vnhh4

Przepisy

Kuchnia Polska

Kuchnie Świata

ABC Gotowania

Jedz Zdrowo

Rozmowy w kuchni

Blogi

Kuchenne Nowości

Quizy

Wideo

Najnowsze

Popularne

ycipk-3vnhh4

kuchenne nowości

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Po przespanej nocy poranny posiłek przede wszystkim przywraca odpowiedni poziom cukru we krwi i należy go zjeść w ciągu 30 minut po przebudzeniu.

Podziel się

Zdrowe śniadanie to podstawa (123RF)

ycipk-3vnhh4

Organizm w czasie snu zwalnia metabolizm i należy szybko przywrócić go do prawidłowego funkcjonowania. Zdrowe śniadanie bowiem daje nam energię na pierwszą część dnia, zapobiegając napadom głodu i podjadaniu przed obiadem produktów przepełnionych kaloriami.

Porę śniadania u każdego wyznaczają obowiązki i styl życia. Niektórzy pracują nocą i w dzień ich pora na śniadanie przesuwa się na środek dnia. Inni przed wyjściem do pracy zjadają tylko symboliczny posiłek i prawdziwe śniadanie jedzą dopiero poza domem. Jeszcze inni rano wypijają jedynie filiżankę kawy.

Badania potwierdzają, że wiele osób nie jada codziennie śniadania. Tłumaczą to najczęściej brakiem czasu i porannymi obowiązkami rodzinnymi. Ze śniadania nie powinni rezygnować przede wszystkim ci, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy lub dbają o dobrą sylwetkę. Pomijanie rannego posiłku bowiem zmusza nasz organizm do gromadzenia rezerw i wtedy wolniej spalamy tłuszcze i zbędne kalorie.

ycipk-3vnhh4

Zobacz też: Pasta jajeczna. Sposób na szybkie śniadanie

Zdrowe śniadanie, które daje nam energię na pierwszą połowę dnia, jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, nie musi wiązać się z długimi przygotowaniami. Można je też przygotować wieczorem.

Jakie śniadanie jest zdrowe? Mam kilka propozycji

  • Muesli. To bardzo szybki i wygodny posiłek, którego podstawą są płatki zbożowe bogate w błonnik. Można dodawać do nich różne składniki w zależności od smaku, sezonu i tego co lubimy – pestki, suszone i świeże owoce, ziarna, kefir, jogurt, mleko.
  • Pieczywo pełnoziarniste z twarogiem, chudą wędliną, jajkiem, warzywami, które należy jeść 5 razy dziennie. Na śniadanie mogą to być: rzodkiewki, sałata, pomidor, ogórek, szczypiorek, koper, natka pietruszki.
  • Kasza manna na mleku z owocami jagodowymi – poziomki, jagody, maliny, truskawki. Zawiera duże ilości substancji, które działają antyoksydacyjnie i zwalczają wolne rodniki.
  • Owsianki na mleku z owocami jagodowymi. Polecane chorym na cukrzycę i zmagającym się z zaparciami.
  • Surówki z jabłka i marchwi z zarodkami pszennymi. Zarodki pszeniczne są źródłem błonnika, jabłko zawiera flawonoidy, które niszczą wolne rodniki, a beta karoten zawarty w marchewce poprawia koloryt skóry.
  • Sałatka z jajkiem i awokado z grzankami. Awokado zawiera kwasy omega -9 i omega- 3, które chronią przed miażdżycą, poprawiają pracę mózgu i mają działanie przeciwzapalne.
  • Jajko to najlepiej przyswajalne źródło białka.
  • Koktajle z owocami i warzywami. Dostarczają witamin, minerałów, energii i są niskokaloryczne.
  • Omlety jajeczne z warzywami i kiełkami.
  • Tosty z warzywami i chudą wędliną.
  • Pasty rybne z warzywami, kiełkami i olejem roślinnym.
  • Sałatki owocowe z ziarnami i pestkami.

ycipk-3vnhh4

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polub WP Kuchnia

0

komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.


ycipk-3vnhh4

ycipk-3vnhh4

ycipk-3vnhh4

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJacek Bury: pokazaliśmy PiS, że jesteśmy odporni na polityczną korupcję
Następny artykułWyjątkowy projekt z Gdańska. Monety z Wiedźminem nawet za 14 tys. zł