Ekonomiczne gotowanie nie jest również możliwe bez odpowiednich sprzętów kuchennych. Sprawdzi się tutaj m.in. wcześniej wspomniany piekarnik parowy, który obok funkcji regenerującej nasze posiłki, pozwoli przygotować nam domowy jogurt, czy przyśpieszy tradycyjne gotowanie, również w cenionym przez szefów kuchni trybie sous-vide. Innym urządzeniem, które warto mieć w swojej kuchni jest płyta indukcyjna marki Electrolux. Precyzyjne sterowanie mocą płyty pozwala oszczędzać energię, a dzięki funkcji SenseBoil możemy zapobiegać marnowaniu żywności poprzez przypalanie lub wykipienie z garnka. Funkcja SenseBoil automatycznie reguluje temperaturę, gdy płyn zbliża się do punktu wrzenia, po czym zmniejsza moc grzania, aby podtrzymać jego powolne gotowanie. Dodatkowo, opcja EkoTimer daje nam możliwość precyzyjnego ustawienia czasu pracy poszczególnych pól grzewczych, co zapewnia wyłączenie płyty dokładnie po skończonej pracy. A co za tym idzie ograniczymy niepotrzebne zużycie energii. Energię możemy również zaoszczędzić, dzięki wskaźnikowi ciepła resztkowego. Pokazuje on dokładnie, które strefy grzewcze nagrzały się od naczynia. Płyta wówczas nie pobiera już prądu, ale wciąż generuje ciepło. Ciepło resztkowe możemy w ekonomiczny sposób wykorzystać do dokończenia gotowania lub podtrzymania temperatury potraw. “Myślę, że odpowiedni dobór sprzętu bardzo mi pomógł, aby jeszcze lepiej, bardziej ekonomicznie, ale też i zdrowiej przyrządzać posiłki. Niezwykle to doceniam” – mówi Agnieszka Cegielska.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS