A A+ A++

Internet pełen jest diet, tych mniej lub bardziej popularnych lub restrykcyjnych. Do najmodniejszych planów żywieniowych zalicza się w tej chwili dieta paleo. Polega ona na wyborze i spożywaniu produktów nieprzetworzonych. Na talerz trafiają więc składniki bez jakiejkolwiek obróbki termicznej.

Co na temat takiego sposobu odżywiania myślą dietetycy? O komentarz poprosiliśmy dr Justynę Korycką – Korwek z Instytutu Sportu, Turystyki i Żywienia UZ.

Chcemy wrócić trochę do korzeni. Owszem – żywność nieprzetworzona jest lepsza od tej wysoko przetworzonej. Ma zdecydowanie lepsze i więcej składników odżywczych. Ale o ile sałatki możemy zjeść surowe, warzywa i owoce, to mięso już niekoniecznie. I może zacząć brakować nam białka. 

Po jakie plany żywieniowe i produkty warto zatem sięgać?

Najwięcej błędów popełniamy podczas wyboru diety. Sięgając po te popularne, bez spersonalizowania naszych potrzeb. Czy przypadłości dieto zależnych. 

Więcej o zdrowym odżywianiu w ostatniej odsłonie programu “UZ Nawigatora”. Audycja – przypomnijmy – w każdy wtorek o godzinie 13.30.

Zobacz więcej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBudżet Inicjatyw Społecznych Powiatu Pruszkowskiego coraz bliżej
Następny artykułDobre wieści dla seniorów: Rekordowa waloryzacja. Emerytura może być o kilkaset zł wyższa