A A+ A++

W sobotę, 9 października br. odbyła się dziewiąta edycja zawodów o Puchar Jesieni w Nadleśnictwie Bystrzyca Kłodzka. Po trzech latach nieobecności ta impreza w Górach Bystrzyckich powróciła do kalendarza wydarzeń sportowych w powiecie kłodzkim.

W ramach tego wydarzenia organizowane są także biegi dla dzieci i seniorów, a także rywalizacja w nordic walking. Kilkadziesiąt dzieci rywalizowało na dystansach 400, 800 i ponad 1600 metrów, prawie stu biegaczy uczestniczyło w górskim terenowym biegu na dystansie 8,6 km, a 42 zawodników ruszyło w trasę na dystansie 6,7 km w Nordic Walking.

Bieg wygrał Tomasz Kowal z Teamu e-biegi.pl z Jaszkowej Dolnej z czasem 00:31:28, drugi na metę przybiega Marcin Jaz, a trzeci Mariusz Stojanowski. Oboje reprezentowali polanicki RNB Team. Wśród kobiet pierwsza na metę przybiegła Katarzyna Plewa ze Stronia Śląskiego, która z czasem 00:42:15 zajęła 26. miejsce w kategorii OPEN. W Nordic Walking wygrywa Dariusz Bińczyk z Kowar, drugie miejsce zdobywa Ewa Stanisławska z Kłodzka, a trzecia pozycję wywalczył Janusz Czemarzamowicz ze Starego Wielisławia, reprezentujący Klub Kolarski Ziemi Kłodzkiej. Pozostałe wyniki są dostępne na stronie dokonującej pomiarów firmy Ultima Sport TUTAJ.

– Ogromnie się cieszę, że impreza wróciła na sportową mapę powiatu kłodzkiego po trzech latach przerwy spowodowanej pandemią Covid-19 – podkreśla p.o. Nadleśniczego Bystrzycy Kłodzkiej, Jerzy Adamek. – Uczestnictwo w zawodach o Puchar Jesieni jest całkowicie bezpłatne. Celem tych zawodów jest promocja zdrowego stylu życia, Nordic Walking oraz terenowych biegów górskich w Górach Bystrzyckich. Ważnym elementem jest także leśna edukacja.

Wydarzeniu towarzyszyły stoiska edukacyjne zaprzyjaźnionych Nadleśnictw z Międzylesia i Lądka Zdroju oraz Skrzydlatej Ferajny, która jak zwykle przyciągała do siebie pokazami dzikich ptaków tj. sowy czy jastrząb Harrisa. Swoje stoiska mieli także wystawcy ekologicznej żywności z regionu, koło łowieckie Sylwan oraz stoisko sztandarowego projektu Lasów Państwowych „Dobre z lasu”, które serwowało wszystkim uczestnikom potrawy z leśnych produktów. Organizatorem wydarzenia było Nadleśnictwo Bystrzyca Kłodzka.

Maciej Sergel

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGmina Lipno przygotowana do dystrybucji jodku potasu
Następny artykuł150. miesięcznica. Aktywiści LBO przyszli z chlebem i solą, biskup przeszukany w radiowozie