- Spada liczba owiec z których mleka można robić oryginalne oscypki. W tym czasie rośnie liczba turystów, którzy chętnie by sery te kupili
- Bacowie przyznają jednak, że o zwiększenie produkcji serów będzie w najbliższych latach bardzo ciężko. W pasterstwie brakuje także rąk do pracy, a wielu baców musi też mierzyć się z pączkującą biurokracją
- Problemy baców A.D. 2024 są naprawdę poważne. Może się okazać, że kilkadziesiąt lat nikt już nie będzie wyrabiał górskich serów w tradycyjny, odwieczny sposób
- Dziś na Podhalu czy w śląskich Beskidach robotnik budowlany ma dniówkę w okolicach 300-350 zł. Juhas zarabia podobnie
- Więcej takich artykułów znajdziesz na stronie głównej Onetu
Na początku zróbmy małe szkolenie z języka góralskiego. To ważne, bo bez zrozumienia kilku pojęć, trudno będzie zrozumieć także poniższy tekst.
Baca to pasterz. Najemnik, którego podhalański rolnicy — gazdowie — wynajmują do tego, by wraz ze swą drużyną zabrał od nich na lato owce i wyprowadził daleko w hale. Baca wraz ze swoimi pomocnikami — juhasami (którym z kolei mogą pomagać dzieci — honielnicy) wiosną zbiera więc owce należące do kilku lub kilkudziesięciu gospodarzy i łączy w jedno duże stado — kierdel. Następnie idą na bacówkę (główny szałas podczas wypasu), gdzie zostają wiele miesięcy aż do przełomu września i października. To w bacówce rozpalane jest ognisko (watra), nad którym podgrzewa się mleko z codziennego podoju. Następnie w bacówce robi się oscypki, gołki, redykołki czy bundz.
W dawnych czasach wędziło się je po to, by sery te przetrwały wiele miesięcy i mogły być zjedzone zimą. Baca i juhasi jako swoją zapłatę brali kiedyś część tych serów. Dziś po prostu swoje produkty sprzedają turystom i mają z tego pieniądze. Po wejściu Polski do Unii Europejskiej i zastrzeżeniu górskich serów jako produkty regionalne, oscypków nie może już robić każdy. Prawo do tego ma tylko baca z certyfikatem. W Polsce na tą chwilę takie papier … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS