Zapomnij o bułce tartej. Ten dodatek do fasolki to hit
Jak przyrządzić fasolkę szparagową?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
06.07.2024 16:37, aktual.: 06.07.2024 16:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szparagi, bób, cukinia czy fasolka szparagowa królują w letnich jadłospisach. Ta ostatnia cieszy się szczególną popularnością zarówno wśród małych, jak i dużych smakoszy. Zwykle przyrządza się ją z dodatkiem bułki tartej i masła, ale jest też inny sposób. Wypróbuj, a nie pożałujesz.
Sezon na fasolkę szparagową nie trwa zbyt długo, dlatego latem warto ją włączyć do swojego jadłospisu. W upalne dni chętniej sięgamy po lekkie i nieskomplikowane dania, nad którymi nie trzeba się głowić i spędzać długich godzin w kuchni. Fasolka rządzi na naszych stołach zazwyczaj w formie dodatku, np. do mięsa. Ale może też być daniem głównym. Zobaczcie, jak ją przygotować.
Fasolka szparagowa, czyli “królowa” letnich stołów
Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa z bułką tartą i odrobiną masła to niemała bomba kaloryczna. Takie danie to smak dzieciństwa, który kojarzy się z latem i kuchnią babci.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli zależy ci na zdrowszej alternatywie, bułkę tartą możesz zastąpić prażonymi orzechami albo ziarnami, np. sezamu czy słonecznika. Zrezygnuj wówczas z masła i wykorzystaj oliwę. Ugotowaną fasolkę możesz też podać z jogurtem naturalnym i dodatkiem ulubionych ziół.
Zobacz też: Dodaj łyżkę do wody. Fasolka jak u babci
Alternatywa dla fasolki z zasmażką
Jeśli znudziła ci się tradycyjna zasmażka, spróbuj czegoś mniej oczywistego. Najpierw dokładnie umyj fasolkę i odetnij jej końcówki. Następnie wrzuć ją do garnka z gotującą się wodą z dodatkiem soli i gotuj kilkanaście minut. Po 8 minutach możesz spróbować, czy jest dobra. Rozgotowana niestety traci swój smak. Warto wspomnieć, że żółta fasolka szparagowa gotuje się nieco szybciej niż zielona.
Odcedź fasolkę i rozgrzej patelnię. Najlepiej na dobrej jakości oliwie. Później podsmaż czosnek i starty imbir. Możesz też wykorzystać ulubioną mieszankę przypraw. Dodaj ugotowaną fasolkę szparagową, a następnie wlej sos sojowy i kilka łyżek wody. Po kilku minutach zdejmij z palnika. Możesz ją podać z dodatkiem prażonego sezamu. Sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do mięsa czy ryby.
Czytaj również: Fasolka po bretońsku. Pyszny przepis od Magdy Gessler
Zapraszamy na grupę na Facebooku – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS