Kora dębu — podstawowe informacje
Surowiec zielarski pozyskiwany jest z kilku rodzajów dębu, najczęściej szypułkowego i bezszypułkowego, rzadziej z dębu omszonego. W ziołolecznictwie najbardziej ceniona jest kora z młodych okazów, zbierana wczesną wiosną z pni i gałęzi. Planując zbiory, najlepiej jest celować w okres, zanim drzewo wypuści pierwsze liście.
Podczas spaceru zalecamy jednak przede wszystkim podziwiane majestatycznych roślin. Najprostszym sposobem na zaopatrzenie się w produkt, jest wyprawa do apteki lub sklepu zielarskiego. Bez trudu znajdziemy w nich pokruszoną korę dębu. Jest dostępna także w formie saszetek.
W ramach ciekawostki warto przypomnieć, że liście dębu i żołędzie też mają cenne właściwości zdrowotne123RF/PICSEL
Skarb z natury, czyli właściwości kory dębowej
Kora dębu zawiera wiele aktywnych składników, które warunkują jej lecznicze działanie. Zaliczają się do nich garbniki, flawonoidy i fenole. Taki zestaw przekłada się na właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i ściągające.
Kompresy, płukanki, nasiadówki i kąpiele w korze dębu wspierają leczenie drobnych ran, oparzeń, odmrożeń, egzemy, łuszczycy i nadpotliwości. Mogą stanowić odpowiedź na pytanie, jak pozbyć się łupieżu domowym sposobem. Kora dębu wykazuje dużą skuteczność w przeciwdziałaniu zapaleniu dziąseł, aft i innych stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej.
Napar z kory dębu pij, gdy żołądek niedomaga
Tym razem z większą uwagę przyjrzymy się zaletom picia naparu z kory dębu. Naturalny specyfik o szerokim spektrum działania przyniesie ulgę przy wielu dolegliwościach.
-
Kora dębu to wsparcie dla układu pokarmowego: Dzięki właściwościom przeciwzapalnym pomaga w leczeniu biegunki, stanów zapalnych jelit i wrzodów żołądka.
-
Detoksykacja organizmu: Za sprawą zawartości antyoksydantów kora dębu wspomaga usuwanie toksyn.
-
Wsparcie układu moczowego: Picie naparu sprzyja leczeniu infekcji dróg moczowych i zapalenia pęcherza.
Jak przygotować napar z kory dębu?
Najpewniej instrukcję stosowania znajdziesz na opakowaniu. Pamiętaj, by napar z kory dębu spożywać na świeżo — niedługo po przygotowaniu. Nie ma sensu przyrządzać jednorazowo porcji na cały dzień.
Samo zrobienie napoju nie jest skomplikowane. Jedną łyżeczkę suszonej i pokruszonej kory zalej szklanką wrzątku. Odstaw na 10-15 minut, następnie przecedź i wypij. Nie przesadzaj jednak z ilością. Zalecana dawka to zwykle nie więcej niż 200 ml na dziennie. Stosuj doraźnie — naparu, bez konsultacji z lekarzem, nie należy przyjmować dłużej niż trzy dni. Długotrwałe spożywanie może bowiem prowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka i jelit.
Przeciwwskazania
Sięgając po specyfiki z naturalnej apteczki, zawsze warto poradzić się lekarza. Konsultacja jest obowiązkowa, gdy na stałe przyjmujemy leki. Uważać muszą osoby leczące się na nadciśnienie tętnicze i choroby serca. Roślinne preparaty mogą bowiem wchodzić w interakcje z lekami.
Picie naparu z kory dębu nie jest zalecane kobietom spodziewającym się dziecka i karmiącym piersią ze względu na brak wystarczających badań na temat ich wpływu na przebieg ciąży. Tak samo nie należy podawać napoju małym dzieciom.
Prosty sposób na odchudzanie – domowa woda owsianaInteria Kulinaria
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS