A A+ A++

Kawa – sposoby na przyrządzenie idealnego napoju

Ile ludzi i odmian kawy tyle sposobów na jej przyrządzenie. Każdy, według własnych preferencji przygotowuje napój dla siebie. Część z nas nie wyobraża sobie nie mieć w domu ekspresu do kawy – wystarczy wlać wodę, wsypać kawę w ziarnach i przycisnąć przycisk, by po chwili cieszyć się intensywnym smakiem i aromatem czarnego lub bardziej mlecznego napoju. Dla innych kawa idealna to sypana lub rozpuszczalna, której przygotowanie jest zdecydowanie najprostsze i najszybsze.

Na rynku prócz czajników i ekspresów znajdziemy zaparzacze do kawy, które nadal mają swoich zwolenników, a przygotowanie w nich napoju jest bardzo proste. Zaletą zaparzaczy do kawy jest fakt, że w jednym naczyniu możemy przygotować kawę dla kilku osób i następnie nalać ją do filiżanek czy kubków. Kawa z zaparzacza pozbawiona jest fusów.

W sklepach dostępne są zaparzacze do kawy tłokowe oraz zaparzacze do kawy przelewowe. Wyjaśnimy czym się różnią.

Zaparzacz do kawy tłokowy

Zaparzacz tłokowy to tak zwana francuska prasa, inaczej french press. Historia tego urządzenia sięga początków XX wieku, pierwszy raz french press pojawił się we Francji, opatentowany przez Włocha Attilio Calimaniego, a największą popularność zyskał w Danii i Wielkiej Brytanii.

Samo urządzenie jest banalne w użytkowaniu i wyglądzie. Zaparzacz tłokowy to po prostu dzbanek ze szkła lub tworzywa sztucznego z przykrywką. W środku umieszczony jest cylinder i tłok z sitkiem przylegającym do ścianek naczynia. Choć sama kawa wygląda identycznie jak ta przygotowana bez urządzenia zwanego french pressem, ma ogromną zaletę – kawa z zaparzacza nie ma fusów, które są uciążliwe i nieestetyczne.

French press Fot. shutterstock

Zaparzacz do kawy – jak go używać?

Przygotowanie napoju w zaparzaczu do kawy jest bardzo proste. Potrzebujemy jedynie french press’u, dobrej jakości ziaren kawy oraz młynka. Do naczynia wsypujemy zmielone ziarna kawy. Ważne jest, by ziarna nie były zmielone zbyt drobno lub używamy gotowej, ulubionej zmielonej kawy. Na litr wody potrzeba 60 g kawy.

Wodę do przygotowania kawy należy zagotować w czajniku i wlać ją do zaparzacza do 1/4 pojemności dzbanka. Następnie delikatnie mieszamy i czekamy około 3 minut, by napój nabrał odpowiednich właściwości. Następnie opuszczamy tłok z sitkiem, przyciskając fusy do dnia naczynia. Jednym z polecanych urządzeń tego typu jest zaparzacz do kawy marki Aambition.

Zaparzacz do kawy przelewowy

Zaparzacz do kawy przelewowy jest niedrogi, a zasada działania podobna do zaparzacza tłokowego. Samo naczynie wyglądem przypomina dzbanek, jednak jego górna część uformowana jest w lejek, gdzie umieszczamy papierowy filtr i zmielone ziarna kawy. Następnie należy nalać wodę. W zależności od proporcji kawy i wody uzyskamy różną intensywność napoju.

Zaparzacz do kawy z filtrem papierowym dostępny jest w wariancie tradycyjnym lub elektrycznym. Ten drugi to zaparzacz do kawy z podgrzewaczem – zimna woda w zbiorniku naczynia jest podgrzewana, a urządzenie samo przelewa ją przez filtr, na którym jest zmielona kawa.

Zaparzacz do kawyZaparzacz do kawy Fot. shutterstock

Jakie zaparzacze do kawy jeszcze istnieją?

Jesteś miłośnikiem kawy, a jednocześnie posiadaczem płyty indukcyjnej? W takim przypadku sprawdzi się zaparzacz do kawy na indukcję, czyli kawiarka. Tu urządzenie, które wygląda jak dwuczęściowy, ciśnieniowy czajnik. Po raz pierwszy kawiarka pojawiła się we Włoszech, wykonana była z aluminium, obecnie coraz częściej spotkać można modele kawiarek ze szkła, zaparzacze do kawy z porcelany, ceramiki, a także stali nierdzewnej. Kawiarka składa się z pojemnika na wodę, sitka na świeżo zmielone ziarna kawy oraz zbiornika na zaparzoną kawę. Kupując kawiarkę warto zwrócić uwagę na zawór bezpieczeństwa, który odpowiada za regulację ciśnienia w zbiorniku z wodą. 

Urządzenie stawiamy na włączonej indukcji – pod wpływem wysokiej temperatury w dolnej części kawiarki wytwarzane jest ciśnienie, a woda poddana wrzeniu i wypychana do góry, dzięki czemu dostaje się do sitka z ziarnami kawy. Przygotowanie kawy w kawiarce trwa około 5 minut.

Ciekawie prezentuje się zaparzacz do kawy wietnamskiej, inaczej nazywany zaparzaczen phin. Ekspres pochodzący z Wietnamu jest bardzo mały, składa się ze spodeczka z filtrem, pojemnika na kawę, dociskacza oraz przykrywki. Kawa po wietnamsku to kawa z mlekiem skondensowanym. Na dno filiżanki lub kubka wlewamy mleko, następnie na wierzchu naczynia umieszczamy filtr i pojemniczek, wsypujemy odpowiednią ilość kawy i przyciskamy ją dociskaczem, a na koniec zalewamy gorącą wodą i przykrywamy. Kawę wietnamską można pić warstwowo lub wymieszać.

KawiarkaKawiarka Fot. shutterstock

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCzyste powietrze? Rodzinna Olimpiada Energetyczna za nami
Następny artykułOferta zadania publicznego pt. “Klub Rodzica Małe Kroki – Wielkie Rzeczy 2021”