Nasze babcie nigdy ich nie wyrzucały i miały rację
W przeszłości ludzie znacznie bardziej niż dzisiaj polegali na darach natury i tradycyjnych metodach radzenia sobie z licznymi dolegliwościami. Dziś grzechem byłoby nie korzystać z osiągnięć współczesnej medycyny, nadal jednak warto doceniać ludowe metody — tym bardziej że ich skuteczność jest potwierdzana przez naukowców. Cennym ze względów zdrowotnych produktem są łupiny z cebuli. Ich właściwości warto wykorzystywać nie tylko w okolicach Wielkanocy, kiedy używamy ich jako barwnika do jajek.
Właściwości lecznicze łupin z cebuli
Nietrudno je zdobyć. Cebula to popularne uzupełnienie codziennych posiłków. Po jej obraniu nie zwracaj się jednak w kierunku kosza. Łupiny z cebuli to doskonale źródło kwercetyny, co potwierdzili naukowcy z Uniwersytetu Cranfield w Wielkiej Brytanii oraz badacze z Wydziału Chemii Rolniczej Uniwersytetu w Madrycie. To naturalny barwnik roślinny, należący do grupy bioaktywnych związków o działaniu antyoksydacyjnym. Przekłada się to na walory przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, a także na wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego oraz metabolizmu.
Napar z łupin cebuli cechuje się też działaniem przeciwalergicznym. Stanowi źródło błonnika, siarki, witamin z grupy B, witaminy C, a także magnezu, potasu, żelaza i selenu.
Jak przygotować herbatę z łupin cebuli?
Jak w przypadku większości domowych kuracji, sprawa jest bardzo prosta.
-
Zbierz łupiny z dwóch niewielkich, dokładnie umytych cebuli.
-
Zalej je litrem wody i zagotuj.
-
Wyłącz kuchenkę i zostaw jeszcze na kwadrans, by napar z cebuli nabrał mocy.
-
Przecedź na sitku — same łupiny nie nadają się do jedzenia.
Jak stosować? Pij szklankę po śniadaniu i przed snem. Jedynym wyjątkiem jest sytuacja, kiedy zmagasz się z kaszlem. Napar ma działanie wykrztuśne, więc spożywaj go wyłącznie w godzinach przedpołudniowych. Jeśli smak nie do końca ci odpowiada, do chłodnego napoju dodaj odrobinę miodu.
Na co pomaga napar z łupin cebuli? Stosuj na skoki ciśnienia i nadwagę
Przeciwzapalne i antybakteryjne właściwości łupin sprawiają, że domowy napój pomoże na przeziębienia i infekcje górnych dróg oddechowych. Warto o tym pamiętać jesienią i zimą, kiedy o infekcję nietrudno, a jej leczenie niejednokrotnie się przeciąga.
Błonnik sprzyja jelitom, a połączenie go z kwercetyną zamienia napar w sprzymierzeńca osób z nadwagą. Składnik ten pomaga w redukcji białej tkanki tłuszczowej (nazywanej też żółtą), kumulującej się w okolicach brzucha, ud i pośladków.
Regularne picie naparu pomoże unormować poziom ciśnienia oraz zapobiegać jego gwałtownym skokom. Ma korzystny wpływ na serce i przepływ krwi, chroniąc przed zakrzepicą. Działa przeciwbólowo, zwłaszcza w kontekście dolegliwości miesiączkowych i bóli reumatycznych. Wpływa na organizm kojąco i ułatwia zasypianie. Herbatkę z cebuli warto zaparzyć przy zatruciu pokarmowym. Łagodzi objawy, zwłaszcza biegunkę i chroni przed nadmiernym odwodnieniem.
Domowy kosmetyk na włosy i skórę
Raz dziennie nasącz w naparze wacik kosmetyczny i wetrzyj w skórę twarzy przed zastosowaniem ulubionego kremu. Składniki zawarte w łupinach cebuli pomogą oczyścić cerę i złagodzić trądzik. Napar stosować warto także profilaktycznie, by zapobiec pojawieniu się wyprysków. Można użyć go również do zmiękczania zrogowaciałej skóry pięt. Z kolei jako płukanka do włosów zapobiegać będzie łupieżowi i nadmiernemu wypadaniu kosmyków.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS