A A+ A++

Zalewam ziemniaki colą. Goście kochają ten przepis

Przepis na idealne domowe frytki

Przepis na idealne domowe frytki

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

PŻm

07.07.2024 15:47, aktual.: 07.07.2024 16:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Frytki są przysmakiem chętnie zajadanym przez dzieci i dorosłych. Ich przyrządzenie jest banalnie proste, a w dodatku są stosunkowo tanie. Kiedy robimy je jednak samodzielnie, nie zawsze smakują tak, jakbyśmy tego chcieli. Na szczęście istnieje prosty trik, by temu zaradzić.

Myśląc o coli z frytkami, zdecydowana większość z nas od razu skojarzy ją podaną w formie napoju, którym będzie można popijać posiłek. Niewiele osób jednak wie, że może ona również przydać się do ich przyrządzania. Jak wykorzystać ją do poprawy smaku frytek? To prostsze niż się wydaje.

Dlaczego warto dodać coca-colę do frytek?

Cola to jeden z tych napojów, który można wykorzystać na naprawdę wiele sposobów. Używana jest np. do czyszczenia różnych powierzchni. Nie wszyscy wiedzą, że sprawdzi się również jako jeden ze składników potrzebnych do przyrządzenia domowych frytek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

To właśnie dzięki niej ziemniaki po usmażeniu staną się chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku. Wiele osób marząc o tego typu frytkach, często decyduje się na zakup gotowych, mrożonych produktów, jednak w połączeniu z colą można z łatwością uzyskać ten efekt, przyrządzając je na własną rękę.

Czytaj też: Jak zrobić frytki belgijskie? Poznaj sekret doskonałych ziemniaczanych przekąsek

Przepis na frytki z coca-colą

Do przygotowania frytek z coca-colą potrzebujemy ok. 500 g surowych ziemniaków oraz 1 litr coli. W pierwszej kolejności należy obrać warzywa, a następnie pokroić je w średniej grubości paski. Zanim przystąpimy do kolejnego kroku, warto opłukać ziemniaki w czystej, zimnej wodzie, by usunąć z nich ewentualne zabrudzenia.

Kiedy już to zrobimy, przyda nam się pusta, średniej wielkości miska, w której powinniśmy umieścić pokrojone warzywa i zalać je colą. Po 15 minutach można wyłożyć ziemniaki na ręcznik papierowy, tak by usunąć z nich nadmiar napoju.

Na sam koniec wystarczy już tylko usmażyć je na głębokim tłuszczu i zajadać się pysznymi, domowymi frytkami.

Czytaj też: Domowe frytki jak z restauracji. Sekretem tani składnik

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWimbledon: Danielle Collins – Barbora Krejcikova. Relacja live i wynik na żywo
Następny artykułDjoković wykorzystał okazję na Wimbledonie. Zwrócił uwagę na problem całego świata