A A+ A++

Zakończyły się zajęcia  1 grupy 36 godzinnych Warsztatów Serowarskich w ramach projektu „Zorganizowanie pierwszych na obszarze LSR warsztatów serowarskich”.

Podczas zajęć wszyscy uczestnicy poznali teoretyczne i praktyczne tajniki wytwarzania serów opartych na wytwarzaniu ich metodami tradycyjnymi. Warsztaty nawiązują do działalności inż. Jana Drożdża który przed 100 laty, po odzyskaniu niepodległości przez Polskę, tu na Ziemi Limanowskiej chcąc poprawić byt rolników wzbogacał ich nową wiedzą, by wprowadzić w życie model gospodarki Alpejskiej. Uwieńczeniem tej edukacyjnej działalności było powołanie do istnienia Górskiej Szkoły Rolniczej w Łososinie Górnej, która  swoim poziomem dydaktycznym była wzorem i chlubą oświaty znana w całej Europie.

Warsztaty Serowarskie są nawiązaniem do tej niesamowitej  historii Górskiej Szkoły Rolniczej oraz istotnym  pierwszym krokiem do jej reaktywacji. Jak podkreślili uczestnicy warsztatów zdobyte umiejętności  pozwolą na działanie, by w swoich gospodarstwach podjąć się sztuki wytwarzania smacznych i zdrowych ekologicznych wyrobów serowarskich, na które zapotrzebowanie  obecnie bardzo mocno wzrasta.

Warsztaty realizowane są ze środków UE w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” objętego PROW na lata 2014 – 2020. Wsparcia finansowego udzieliło  Kółko Rolnicze z Starej Wsi a  wsparcia materialnego w postaci środków czystości udzieliła Firma Gold Drop z Limanowej.

fot źr. ziemialimanowska.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułEuropejski Bank Odbudowy i Rozwoju będzie dokładniej kontrolował wsparcie dla Białorusi
Następny artykułTrzeci sezon Marty Orzyłowskiej w Opolu