A A+ A++

W marcu 2018 r. wprowadzono zakaz handlu w niedziele. Wchodzi on w życie jednak stopniowo – w 2018 r. sklepy były otwarte w dwie niedziele w miesiącu, w 2019 r. w jedną. W 2020 r. handel w niedziele zostanie jeszcze bardziej ograniczony.

W które niedziele zrobimy zakupy w 2020 r.?

 W 2020 r. będzie jedynie 7 niedziel handlowych. Sklepy będą otwarte w dwie kolejne niedziele poprzedzające Boże Narodzenie, jedną przed Wielkanocą i cztery dodatkowo – ostatnie niedziele: stycznia, kwietnia, czerwca oraz sierpnia. Zakupy zrobimy więc:

  • 26 stycznia,
  • 5 kwietnia,
  • 26 kwietnia,
  • 28 czerwca,
  • 30 sierpnia,
  • 13 grudnia,
  • 20 grudnia.

Polecamy:

Zakupów nie zrobimy także w dni w które przypadają święta ustawowo wolne od pracy:

  • 1 stycznia – Nowy Rok,
  • 6 stycznia – Trzech Króli,
  • 12-13 kwietnia – Wielkanoc,
  • 1 maja – Święto Pracy,
  • 3 maja – Święto Konstytucji 3 Maja,
  • 11 czerwca – Boże Ciało,
  • 15 sierpnia – Święto Wojska Polskiego, Wniebowzięcie NMP,
  • 1 listopada – Wszystkich Świętych,
  • 11 listopada – Święto Niepodległości,
  • 25-26 grudnia – Boże Narodzenie.

W Wigilię (24 grudnia) oraz w Wielką Sobotę (11 kwietnia) sklepy będą otwarte jedynie do godz. 14.

Za złamanie zakazu i zlecenie pracownikowi pracy w handlu lub dokonywania czynności związanych z handlem w niedziele i święta przewidziana jest kara grzywny w wysokości od 1000 do nawet 100 000 zł.

Zobacz również:

Wyjątki

Zakaz nie obowiązuje:

  • na stacjach paliw płynnych;
  • w kwiaciarniach;
  • w aptekach i punktach aptecznych;
  • w zakładach leczniczych dla zwierząt;
  • w placówkach handlowych, w których przeważająca działalność polega na handlu pamiątkami lub dewocjonaliami;
  • w placówkach handlowych, w których przeważająca działalność polega na handlu prasą, biletami komunikacji miejskiej, wyrobami tytoniowymi, kuponami gier losowych i zakładów wzajemnych;
  • w placówkach pocztowych;
  • w placówkach handlowych w obiektach infrastruktury krytycznej;
  • w placówkach handlowych w zakładach hotelarskich;
  • w placówkach handlowych w zakładach prowadzących działalność w zakresie kultury, sportu, oświaty, turystyki i wypoczynku;
  • w placówkach handlowych organizowanych wyłącznie na potrzeby festynów, jarmarków i innych imprez okolicznościowych, tematycznych lub sportowo-rekreacyjnych, także gdy są one zlokalizowane w halach targowych;
  • w placówkach handlowych w zakładach leczniczych podmiotów leczniczych i innych placówkach służby zdrowia przeznaczonych dla osób, których stan zdrowia wymaga całodobowych lub całodziennych świadczeń zdrowotnych;
  • w placówkach handlowych na dworcach, w portach i przystaniach morskich oraz w portach i przystaniach;
  • w placówkach handlowych w portach lotniczych;
  • w strefach wolnocłowych;
  • w środkach komunikacji miejskiej, autobusowej, kolejowej, rzecznej, morskiej i lotniczej, a także na morskich statkach handlowych, statkach powietrznych, platformach wiertniczych i innych morskich budowlach hydrotechnicznych;
  • na terenie jednostek penitencjarnych;
  • na terenie garnizonów;
  • w sklepach internetowych i na platformach internetowych;
  • w przypadku handlu towarami z automatów;
  • w przypadku rolniczego handlu detalicznego;
  • w hurtowniach farmaceutycznych;
  • w okresie od dnia 1 czerwca do dnia 30 września każdego roku kalendarzowego – w placówkach handlowych prowadzących handel wyłącznie maszynami rolniczymi i częściami zamiennymi do tych maszyn;
  • w przypadku handlu kwiatami, wiązankami, wieńcami i zniczami przy cmentarzach;
  • w zakładach pogrzebowych;
  • w placówkach handlowych, w których handel jest prowadzony przez przedsiębiorcę będącego osobą fizyczną wyłącznie osobiście;
  • w piekarniach, cukierniach i lodziarniach;
  • na terenie rolno-spożywczych rynków hurtowych prowadzonych przez spółki prawa handlowego, których przeważająca działalność polega na wynajmie i zarządzaniu nieruchomościami na użytek handlu hurtowego artykułami rolno-spożywczymi;
  • w placówkach handlowych prowadzonych przez podmioty nabywające towary na terenie rolno-spożywczych rynków hurtowych, o których mowa w pkt 28, w zakresie czynności związanych ze skupem oraz powierzania pracownikowi lub zatrudnionemu wykonywania tych czynności;
  • w placówkach handlowych, w których jest prowadzony wyłącznie skup zbóż, buraków cukrowych, owoców, warzyw lub mleka surowego.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułW lodówce była jedna kiełbasa, a zrobiłam bułeczki, których aromat uwodzi zmysły. | Smaczny.TV
Następny artykuł“Położna z Auschwitz” Magdy Knedler. Fragment książki