Czy kasza jaglana jest zdrowa?
Odpowiedź na to pytanie wydaje się oczywista. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z potencjału tego swojskiego produktu i faktu, że ma pozytywny wpływ na liczne procesy w organizmie. Kasza jaglana jest doskonałym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz kwasu foliowego. Za ich sprawą wspiera układ nerwowy. Do tego ziarna bogate są w magnez, żelazo, fosfor, cynk i miedź, które okazują się niezbędne dla zdrowia kości, serca i układu odpornościowego.
Kasza jaglana to skarbnica błonnika, który wspomaga trawienie, poprawia perystaltykę jelit i sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jak jeszcze wpływa na organizm? Kasza jaglana jako produkt bogaty w błonnik pokarmowy przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu.
Jak dobrze ugotować kaszę jaglaną?Interia Kulinaria
Kasza jaglana na zakwaszenie organizmu
Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że równowaga kwasowo-zasadowa organizmu została zaburzona. Pierwsze objawy zakwaszonego organizmu są subtelne. Łatwo je przeoczyć lub przypisać je innym dolegliwościom. Osłabienie, zmęczenie, bóle głowy, zgaga, wzdęcia, niestrawność, problemy z koncentracją…
Doświadczasz takich stanów? Weź pod uwagę, że kasza jaglana jest jednym z nielicznych produktów zbożowych o właściwościach alkalizujących, przez co pomaga w utrzymaniu równowagi. Tym bardziej że dieta współczesnych ludzi bogata jest w artykuły kwasotwórcze — jest to np. żywność pochodzenia zwierzęcego, sery, wyroby cukiernicze i popularne słodycze.
Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najzdrowszych123RF/PICSEL
Czy kasza jaglana zawiera gluten?
Konieczność wyeliminowania z diety glutenu to prawdziwe wyzwanie, by nadal komponować ciekawy i różnorodny jadłospis. Bezpiecznym produktem jest kasza jaglana, która nie zawiera glutenu, więc mogą spożywać ją osoby z nietolerancją tego składnika i celiakią. Dzięki swoim właściwościom okaże się świetnym zamiennikiem dla innych kasz i zbóż, w tym pszenicy, jęczmienia czy żyta.
Kto powinien jeść kaszę jaglaną?
Regularne spożywanie kaszy jaglanej przynosi liczne korzyści zdrowotne. Wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, trawiennego i sercowo-naczyniowego. Nie pozostaje bez wpływu na urodę. Docenią ją wszystkie osoby dbające o zdrowie i zbilansowaną dietę. Tym bardziej że przepisów na dania z kaszą jaglaną (zarówno słodkich, jak i wytrawnych) nie brakuje, więc nie trzeba obawiać się monotonii w jadłospisie. Kto szczególnie doceni ten produkt?
-
Kasza jaglana ma niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że po jej spożyciu poziom cukru we krwi rośnie stopniowo, unikając gwałtownych skoków. To celny wybór dla diabetyków oraz osób starających się schudnąć. Kasza pomaga utrzymać stabilny poziom glukozy i dłużej utrzymuje uczucie sytości.
-
Produkt sprzyja trawieniu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika kasza jaglana jest wsparciem dla jelit i pomaga łagodzić dolegliwości związane z układem pokarmowym, zwłaszcza dokuczliwe zaparcia.
-
Magnez i potas zawarte w kaszy jaglanej korzystnie wpływają na zdrowie serca, sprzyjając regulacji ciśnienia krwi i zmniejszając ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
-
Kasza powinna lądować w menu sportowców i osób aktywnych fizycznie. Stanowi doskonałe źródło energii dzięki zawartości węglowodanów złożonych. Spożywanie jej przed treningiem zamienia ją w niezbędne ciału paliwo, a po ćwiczeniach wspomaga regenerację organizmu.
-
Borykasz się z łamliwymi włosami i paznokciami, a twoja skóra jest szorstka i poszarzała? Kasza to bogate źródło krzemu, a jej regularne spożywanie przyczyni się do poprawy tych urodowych kwestii poprzez działanie od środka.
Kasza jaglana to zdrowe uzupełnienie jadłospisu123RF/PICSEL
Jak włączyć kaszę jaglaną do codziennej diety?
Nie masz pomysłu na smaczne zastosowanie? Zapewne ucieszy cię fakt, że kasza jest bardzo wszechstronna i zajadać ją można o różnych porach dnia w licznych wariantach.
Kasza jaglana świetnie sprawdzi się jako podstawa śniadania. Wystarczy, że dodasz do niej ulubione owoce, orzechy i miód, a zyskasz pożywny posiłek. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do dań obiadowych, zastępując ziemniaki, ryż, czy makaron. Może być wartościowym zagęstnikiem do zup, gulaszy i innych dań jednogarnkowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, by uzupełnić nią sałatkę, łącząc kaszę ze świeżymi warzywami, aromatycznymi ziołami i lekkimi dressingami.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS