Policjanci ostrzegają przed zatruciami tlenkiem węgla i pożarami. Sezon grzewczy sprzyja niebezpiecznym zdarzeniom, których przyczyną nie zawsze są wady instalacji i urządzeń.
W okresie grzewczym wzrasta ryzyko pożarów. Komenda Miejska Policji w Płocku zwraca uwagę, że ogień może się rozprzestrzenić z wielu różnych przyczyn.
– Niedrożność przewodów kominowych, wady urządzeń i instalacji elektrycznych oraz ich nieprawidłowa eksploatacja, wady elektrycznych urządzeń grzewczych, porzucenie niewygaszonych papierosów i zapałek w otoczeniu materiałów palnych. Dotyczy to głównie pomieszczeń, gdzie znajdują się prowizoryczne urządzenia grzewcze lub wadliwa instalacja elektryczna, czy niedrożne przewody kominowe – zwracają uwagę policjanci.
W tym czasie wzrasta również ryzyko zatrucia tlenkiem węgla, który jest gazem niewyczuwalnym, bezwonnym, bezbarwnym i pozbawionym smaku, blokuje dostęp tlenu do organizmu, powodując przy długotrwałym narażeniu śmierć przez uduszenie.
– Głównym źródłem zatruć w budynkach mieszkalnych jest niesprawność przewodów kominowych: wentylacyjnych i dymowych – zaznacza sierż. szt. Monika Jakubowska z KMP w Płocku.
Funkcjonariusze przypominają, że najważniejsza jest profilaktyka. W celu uniknięcia zaczadzenia, należy przeprowadzać kontrole techniczne, sprawdzać szczelność przewodów kominowych, systematycznie je czyścić.
Ważne, aby często wietrzyć pomieszczenie, w którym odbywa się proces spalania, a najlepiej zapewnić, nawet niewielkie, rozszczelnienie okien. W celu zwiększenia bezpieczeństwa warto również zamontować czujnik czadu.
– Jeśli jesteśmy świadkami pożaru, należy natychmiast zaalarmować straż pożarną, ostrzec mieszkańców o zagrożenia, dokonać lub zarządzić ewakuację ludzi i mienia, przystąpić do gaszenia przy użyciu dostępnych środków, w przypadku gdy gaszenie pożaru stwarza niebezpieczeństwo dla osoby podejmującej próbę gaszenia, należy oddalić się na bezpieczną odległość i zaczekać do przybycia Straży Pożarnej – podkreśla sierż. szt. Monika Jakubowska.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS