A A+ A++

Silesia Restaurant Week na Śląsku, w Zagłębiu oraz w Bielsku-Białej odbędzie się już po raz dziesiąty. Smakoszy zaprasza do siebie m.in. wielokrotnie nagradzana restauracja ISTO z Katowic, a wśród debiutantów znalazły się Restauracja BOSKA z Gliwic oraz Bistro Mojego Brata z Zawiercia. W sumie w akcji w województwie śląskim weźmie udział 19 restauracji. 

Wiwat Goście

Tegoroczny festiwal odbywa się pod hasłem #WiwatGoście, stanowi bowiem formę podziękowania za wsparcie restauracji w okresie zamknięcia oraz za tak liczny powrót do restauracji.

– Chcemy wyrazić wdzięczność wobec gości za to, że tak licznie wracają do ukochanych restauracji, wspierają je i pomagali im na różne sposoby przetrwać ten najtrudniejszy czas. Dlatego razem z najlepszymi restauracjami w kraju nie wahamy się powiedzieć: Wiwat Goście! – mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week. 

Restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w festiwalowej cenie – za 49 zł. Każdy pełnoletni gość festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl. 

Goście będą mogli spróbować zarówno dań kuchni polskiej, jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne.

Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować online na stronie festiwalu www.RestaurantWeek.pl.

Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. 

Higiena i konkursy

Wszystkie uczestniczące w festiwalu restauracje podpisały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi i zobowiązały się stosować do jej zaleceń.

Restaurant Week to także tradycyjnie konkursy. W festiwalowym konkursie fotograficznym goście mogą wygrać codziennie podwójną rezerwację na festiwal, a także nagrody główne. Natomiast w konkursie recenzenckim do wygrania jest 2-osobowa rezerwacja na najbliższy festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. 

Oto pełna lista uczestników w edycji śląskiej: Bistro Mojego Brata (Zawiercie), BistrOficyna (Katowice), Boska (Gliwice), Cesarska (Chorzów), Dworek New Restaurant (Bielsko-Biała), ISTO (Katowice), Kagami Sushi (Katowice), Kraken Restopub (Chorzów), Magiel Kulinarny (Sosnowiec), MONO Patisserie & Bistro (Bielsko-Biała), MOODRO City (Katowice), ORSO (Knurów), Pod Platanami (Tarnowskie Góry), POZIOM+ (Gliwice), Villa VIENNA (Bytom), Warszawska (Sosnowiec), Ważne Miejsce (Katowice), Well Done (Dąbrowa Górnicza), WunderBAR (Katowice). 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKoronawirus w komisariacie na Mazowszu. Funkcjonariusze pilnie informują
Następny artykułLara Gessler pokazała goły brzuch! Jest spory. Żartuje: Za dużo truskawek