A A+ A++

Niedoceniony dereń jadalny

Jeszcze przed wojną dereń jadalny bił rekordy popularności. Rósł w prawie każdym polskim ogrodzie, a jego właściwościami zachwycali się prawie wszyscy do tego stopnia, że szybko przylgnęła do niego łatka “pańskiego owocu”. Uprawa derenia nie jest skomplikowana: świetnie radzi sobie w naszych ogrodach, więc wystarczy mu zapewnić słoneczne lub półcieniste stanowisko oraz żyzną glebę. Jest ponadto mrozoodporny, doskonale znosi przycinanie i nie trzeba go ani zbytnio podlewać, ani zasilać nawozami. Jeśli dereniowi zapewnimy te minimalne warunki, to na jego gałęziach pojawiają się owoce: czerwone pestkowce o słodko-cierpkim smaku. Choć nie każdemu przypadają one do gustu, to warto docenić ten skarb natury, który za granicą kosztuje około 1000 euro za kilogram. 

Co można znaleźć w owocach derenia?

Owoce derenia nie zachęcają smakiem, ale mają mnóstwo cennych związków (fot. Getty Images)CanvaProINTERIA.PL

Owoce derenia jadalnego to prawdziwy rezerwuar cennych substancji. Wystarczy spojrzeć na jego skład. Zawiera witaminy: C, A, oraz z grupy B, a w szczególności niacynę (czyli witaminę. PP). Listę dobroczynnych związków uzupełniają pierwiastki: potas, wapń, cynk, żelazo i fosfor, które wpływają na wszystkie kluczowe układy w organizmie. Całość dopełniają flawonoidy i kwasy organiczne, a one zaliczane są do antyoksydantów. Mogą minimalizować występowanie chorób cywilizacyjnych, pozbywać się nadmiaru toksyn oraz hamować starzenie się komórek organizmu.

Jak nam oferuje dereń jadalny?

  • Jest aseptyczny

  • Ma działanie moczopędne

  • Przyspiesza gojenie się ran

  • Zapobiega tworzeniu się zmarszczek

  • Wspiera odporność

  • Łagodzi stany zapalne

  • Redukuje ilość tzw. złego cholesterolu

  • Pomaga utrzymać wagę

  • Działa kojąco na skórę

Jak korzystać z derenia jadalnego?

Dżem, sok, konfitury: oto co można zrobić z derenia jadalnego (fot. rimmabondarenko)

Dżem, sok, konfitury: oto co można zrobić z derenia jadalnego (fot. rimmabondarenko)CanvaProINTERIA.PL

Działanie derenia jadalnego jest wszechstronne, więc warto z niego skorzystać. Co prawda w masowej świadomości jest tylko ciekawostką albo pokarmem dla ptaków, ale znawcy doskonale wiedzą, co z niego przygotować. Nalewki, dżemy, sosy i soki to tylko część zastosowań. Owoce derenia można zasuszyć i przygotowywać z niego napary, które szczególnie zimą będą na wagę złota. Najlepiej jednak zjadać go na surowo, ponieważ w takiej formie zachwouje swoje wszystkie właściwości. Jeśli zaś nie mamy pomysłu, co zrobić z nadmiarem derenia, możemy go zamrozić albo przygotować z niego “polskie oliwki”, czyli go ukisić, by wyglądał tak, jak śródziemnomorski przysmak.

Niestety, kiszony dereń, czyli “polskie oliwki” wymagają użycia jeszcze niedojrzałych owoców. Jeśli nie udało nam się przygotować rarytasu w tym roku, trzeba, niestety, poczekać do przyszłego roku.

Jak zrobić dżem bez cukru i owoców?Interia Kulinaria

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułРоссия запустила ударные дроны: в Киеве четыре с половиной часа велась боевая работа
Następny artykułZnamy skład Polski na United Cup