Nie od dzisiaj wiadomo, że w owocach i warzywach kryje się moc ożywczych witamin. Czasami jednak trudno je włączyć do diety. Prostym rozwiązaniem tego problemu jest samodzielne przyrządzanie soków. Podpowiadamy, jak wybrać idealną sokowirówkę do swojej kuchni.
Dostosowana do twoich potrzeb
Przed zakupem sokowirówki, warto zastanowić się, jakie mamy potrzebny. Sprzęt preferowany przez wielodzietne rodziny będzie się znacznie różnił od tego, który spełni wymagania singla. Najważniejszym aspektem przy wyborze idealnej sokowirówki będzie dobór mocy.
Warto mieć na uwadze, że im większa moc, tym twardsze warzywa i owoce będzie można wycisnąć. Jeżeli jesteśmy amatorami soków z buraków czy selera, poleca się zakup sokowirówki o mocy minimum 300 wattów. W przypadku miękkich warzyw i owoców wystarczy sprzęt o specyfikacji 200 wattów.
Istotną zmienną jest również wielkość pojemnika na odpady. Jeżeli mamy w rodzinie wielu członków, przyda się sprzęt o wielkiej pojemności. W przypadku par czy singli wystarczy mniejszy zbiornik. Miejmy na uwadze, że im większy pojemnik, tym większy sprzęt. W wypadku planowania zakupu sokowirówki, warto określić, gdzie umieścimy nieużytkowane w danym momencie urządzenie.
Klasyką jest sok z świeżo wyciśniętych pomarańczy fot. Shutterstock
Odpowiednie parametry
Przy zakupie sokowirówki, warto wziąć pod uwagę wszystkie funkcje danego urządzenia. Szybszy napęd będzie idealny do wyciskania soków z twardszych owoców i warzyw. Z kolei wolniejszy napęd przeznaczony jest do miękkich składników. Będzie on również idealny do ziół, które z powodzeniem uzupełnią gamę smakową twoich ulubionych soków.
Istnieją modele sokowirówek, do których można z powodzeniem włożyć całe, nieobrane i niepokrojone składniki. To duży plus, ponieważ wiele witamin i minerałów znajduje się w gniazdach nasiennych owoców. W wypadku mniejszych sokowirówek należy przygotować warzywa przed wyciśnięciem soku. To kompaktowe rozwiązanie sprawdzi się idealnie w mniejszych przestrzeniach.
Nie ma lepszego początku dnia niż szklanka świeżo wyciśniętego soku fot. Shutterstock
Dla każdego coś dobrego
Sito to ważny element każdej sokowirówki. Najlepiej wybierać te urządzenia, które są wyposażone w sita ze stali nierdzewnej. Będą się rzadziej zapychać i wolniej przegrzewać. Ponadto sokowirówki z sitami gorszej jakości będą dawały mniej soku. Amatorom soków bez dużej ilości miąszu polecamy modele z sitami wykonanymi z mikro siatki. Dzięki nim do naszych napojów nie dostaną się niechciane drobinki owoców, warzyw i ziół.
Sokowirówki to miły dodatek do każdej kuchni. Zakup tego sprzętu to świetne rozwiązanie dla tych, którzy w prosty sposób chcą włączyć do swojej diety więcej warzyw i owoców. A szklanka świeżo wyciśniętego, orzeźwiającego soku to najlepszy początek dnia. Nie mówiąc o tym, że to możliwie najzdrowszy deser.
Przy wyborze wymarzonej sokowirówki, warto zwrócić uwagę na pojemność zbiornika na odpady fot. Shutterstock
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS