A A+ A++

Prawie 2 tony marchewki, ponad tonę jabłek oraz 11 tysięcy myszy – to tylko niewielka część tego, co w ubiegłym roku zjadły zwierzęta z lubińskiego zoo. Ich menu jest bardzo zróżnicowane, bo znajdują się w nim zarówno owoce, warzywa, zboża, jak i świerszcze czy szarańcza. A w czym rozsmakowują się najnowsi mieszkańcy naszego Ogrodu Zoologicznego, czyli żubry?

W lubińskim zoo żyje około 200 sztuk zwierząt 80 różnych gatunków. To spora liczba pysków, dziobów i żołądków do wykarmienia. Ich opiekunowie starają się, by jadłospis był dobrze zbilansowany i urozmaicony. Przy okazji rozpoczęcia nowego roku policzyli, ile ich podopieczni skonsumowali w minionym, 2023 roku.

Zwierzaki z lubińskiego zoo zjadły w sumie: ponad 1,9 ton marchwi, ponad tonę jabłek, 11,8 tys. sztuk myszy, 5 tys. mysich osesków, 1,2 tys. szczurów, 6,2 tys. jednodniówek, 5,5 tys. jajek, 8,7 tys. szarańczy, 77 litrów świerszczy, 700 kg kukurydzy, 92 litry mączników, 154 litry drewnojadów, tonę płoci, 1,7 tony pszenicy, podobnie owsa, 1,1 tony jęczmienia, 350 kg żyta oraz ponad 4 tony paszy (dla kóz, królików).

Na zdjęciu mączniki, których w ubiegłym roku mieszkańcy lubińskiego zoo zjedli w sumie 92 litry

– Niektóre pokarmy podawane są sezonowo. I jest to część zróżnicowanego jadłospisu naszych zwierzaków, a nie wszystkie pozycje – mówi Agata Bończak, dyrektor Ogrodu Zoologicznego w Lubinie.

Dieta zwierząt jest zróżnicowana w zależności od dnia tygodnia czy pory roku lub doraźnych potrzeb.

W diecie większości ptaków znajdują się specjalistyczne granulaty, odpowiednie do gatunku. Ponadto dietę różnicuje się zgodnie z porą roku czy np. okresem lęgowym – kiedy potrzeby żywnościowe ptaków są szczególne i zwiększone.

Ryby znajdują się w jadłospisie bielików czy żurawi mandżurskich. Jajka trafiają na talerze m.in. kraski, kulona, żurawi czy argusa malajskiego. Myszy są pałaszowane ze smakiem przez: pójdźkę, puszczyka mszarnego, puszczyka uralskiego, puchacza, sowę jarzębatą, płomykówkę i bociany. Drewnojady to pożywienie dla kulona, kraski i żurawia, a szarańcza dla kraski, kulona i kobuza.

A co jedzą najnowsi mieszkańcy lubińskiego zoo, czyli żubry Pobłysk i Pobrzęk? Ich menu przekazali opiekunowie z Gdańskiego Ogrodu Zoologicznego, skąd przyjechali Pobłysk i Pobrzęk. Podstawę jadłospisu tych zwierząt stanowi siano. Na ich talerzach może się także znaleźć owies, jęczmień, pszenica, kukurydza, marchew, buraki, zielonka czy żołędzie. Stosuje się także specjalny granulat dla trawożernych.

Co ważne, przy tej okazji, pracownicy lubińskiego zoo przypominają odwiedzającym, by nie dokarmiać mieszkających tutaj zwierząt jedzeniem, które mają ze sobą. W ten sposób mogą im tylko zaszkodzić.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSparingi w Turcji. Wyrównana gra, ale porażka Cracovii z uczestnikiem Ligi Europejskiej
Następny artykułCo zrobi Nowosadzki?