Prezes Polskiej Izby Makaronu Marek Dąbrowski w rozmowie z Portalem Spożywczym oznajmił, że wkrótce mogą pojawić się problemy z dostępnością tego produktu.
— Wielu producentów rozważa czasowe wstrzymanie produkcji w okresie szalejących cen materiałów i surowców oraz energii, co może zakłócić łańcuch dostaw — mówi Dąbrowski.
Wyzwania dla producentów makaronu
Dąbrowski twierdzi, że nieprzewidywalność sytuacji na rynku spowodowana wysoką inflacją i cenami prądu oraz gazu stanowi ogromne wyzwanie dla producentów makaronu.
— Wśród producentów panuje nerwowa atmosfera, planują produkcję w krótkich okresach, np. miesięcznych i tracą wiarę w przyszłość. Przy tak gwałtownych zmianach cen podstawowych surowców bardzo trudno jest prowadzić biznes, w tym makaronowy — podkreśla prezes Polskiej Izby Makaronu.
“Biznes to nie wróżby”
Prezes PIM jest zdania, że obecna sytuacja geopolityczna uniemożliwia zawieranie dłuższych kontraktów niż trzymiesięczne.
— Biznes to nie wróżby. Kto kieruje się racjonalnością, nie może na bazie dzisiejszej wiedzy deklarować cen swoich wyrobów na dłużej niż kwartał — przekazał Dąbrowski w rozmowie z Portalem Spożywczym.
— Wzrost cen wszystkich komponentów kosztów może być bardzo duży. Producenci makaronu stają znowu przed trudnym i nierównym procesem negocjacji nowych kontraktów na przyszły sezon. Wierzymy, że po partnersku – wspólnie producenci i handel – uporamy się z problemami generowanymi przez inflację — podkreśla.
Apel do ministra aktywów państwowych
Marek Dąbrowski oznajmił, że Polska Izba Makaronu wspólnie z Polskim Związkiem Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego zaapelowała do ministra aktywów państwowych Jacka Sasina o podjęcie rozmów związanych z wyzwaniami dla branży makaronowej i młynarskiej.
RB
Czytaj dalej:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS