Awokado, czyli smaczliwka, to jeden z najbardziej popularnych owoców we współczesnej kuchni. Staje się tak modny, że powstał nawet czarny rynek handlu tym owocem, a jego plantacje zakładają członkowie grup przestępczych. Choć smak awokado jest dość mdły, to jednak warto je jeść choćby z powodów zdrowotnych. Awokado zawiera bardzo dużo tłuszczu, a niewiele białka i węglowodanów, co wpływa na jego kaloryczność.
Awokado – wartości odżywcze
Awokado nie zawiera cholesterolu, za to obfituje w potas, miedź, fosfor, magnezi żelazo, a również witaminy C, A i E, witaminę K oraz witaminy z grupy B, a przede wszystkim bardzo ważny dla zdrowia kwas foliowy.
Awokado najlepiej smakuje na surowo, choć są produkty, które znakomicie poprawiają smak tego owocu. Najbardziej znane jest połączenie smaczliwki i cytryny lub limonki. Ma to nie tylko wpływ na smak, ale również powoduje, że awokado pozostaje zielone, a ten apetyczny kolor jest jedną z wielu zalet tego owocu.
Najpopularniejsze dodatki do awokado
Kolejnym naturalnym dodatkiem do awokado jest sól. Sam owoc jest dość mdły, więc sól poprawia zdecydowania smak. Jeśli jednak nie używamy soli, lub chcemy ograniczyć jej spożywanie, wykorzystajmy cebulę lub szalotkę. Takie połączenie często spotykane jest na przykład w kuchni meksykańskiej.
Dlaczego warto jeść pestkę z awokado
Nietypowe zastosowanie awokado
Z Meksyku również pochodzi duet awokado-chili. Te dwa produkty znakomicie się uzupełniają. Najlepsze są czerwone, małe odmiany chili, ale również papryczka jalapeno sprawdza się dobrze.
Produkty, które wymieniliśmy do tej pory są raczej oczywiste. Są jednak i takie, które świetnie pasują do awokado, ale wykorzystywane są w takim połączeniu rzadko.
Pierwszy to ziemniaki. Puree z ugotowanych ziemniaków, wzbogacone zmiksowanym awokado to świetny dodatek do obiadu, zarówno do potraw wegetariańskich, jak i mięsnych czy rybnych. Smak takiego puree możemy poprawić dodając różnego rodzaju przyprawami i ziołami – kminem rzymskim, tymiankiem, oregano czy po prostu pieprzem.
Jajka i smaczliwka to kolejne idealne połączenie. Plasterki awokado możemy dodawać do jajecznicy, wykorzystywać w nadzieniu jajek faszerowanych, a także w omletach. Takie dania są bardzo smaczne, choć wyjątkowo kaloryczne, więc nie przesadzajmy z ich jedzeniem.
Słone sery, takie jak feta, parmezan czy grana padano również świetnie uzupełniają się z awokado. Serami możemy posypać sałatkę, przygotowaną z plasterków awokado, pomidorów i, na przykład, szalotki.
Jeśli już jesteśmy przy sałatkach. Pomidory, szczypiorek, szpinak i słodka papryka to warzywa, które doskonale uzupełnią smak awokado. W sałatce możemy również wykorzystać niewielką ilość oliwy, jak najlepszej jakości. Nie zaszkodzi, a doskonale połączy wszystkie smaki.
I na koniec połączenie, które może być wykorzystywane do przyrządzenia pysznych przekąsek. To awokado i wędzony łosoś. I łosoś, i awokado lubią towarzystwo cytryny, więc nie zapomnijmy o tym, przygotowując naszą przekąskę.
Zobacz też:
Sola – co to za ryba i jak ją przyrządzić?
Jak wykorzystać tortille? 3 inspirujące pomysły na pszenne placki
Olej kokosowy bez tajemnic. Zdrowy czy niezdrowy?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS