Jeżeli rozpoczynasz swoją przygodę z piciem yerba mate, z pewnością przyda ci się kilka rad i wskazówek dla początkujących. Warto wziąć je pod uwagę, ponieważ będą skutecznym wprowadzeniem w świat ostrokrzewu paragwajskiego. Pozwolą też uzyskać odpowiednią wiedzę na temat tego wyjątkowego naparu, o wielokierunkowym działaniu na ludzki organizm. Yerba mate, czyli napar z ostrokrzewu paragwajskiego, osiągnął popularność jako zdrowy zamiennik napojów energetycznych czy kawy. Wszystko dlatego, że zawiera mateinę – kofeinę, która przy udziale wielu innych związków czynnych biologicznie, obecnych w yerba mate, oddziałuje na organizm ludzki mniej gwałtownie. Poza tym odżywia go wielością witamin i minerałów! Jednak zanim przejdziemy szczegółów– spójrzmy na historię stosowania ostrokrzewu paragwajskiego w krajach, gdzie ta roślina występuje.
Ziołolecznictwo paragwajskie – yerba mate królową ziół
Rdzenni mieszkańcy Paragwaju – Indianie Guarani do dziś kultywują tradycyjny sposób przyrządzania yerba mate. Zalewają susz ostrokrzewu wyciągiem ze świeżych, ugniecionych uprzednio w moździerzu ziół. Jak mawiają yuyeras – zielarki paragwajskie – zioło jest tylko jedno i jest nim yerba mate, wszystkie inne to zaledwie chwasty! Oczywiście jest w tym duża przesada, bo Guarani dodawali do yerba mate zioła, ale obecnie wiemy, dlaczego jest to tak korzystne dla zdrowia. Ostrokrzew paragwajski zawiera mianowicie bardzo dużo saponin. Są to związki czynne, które się pienią (sapo – mydło), to od nich na górze naparu yerba mate powstaje delikatna pianka. Saponiny są oczyszczające, wspomagają trawienie i odtruwają organizm. Równocześnie wzmacniają działanie innych roślin! A w zielarstwie istnieje zasada synergii, wedle której dobra kompozycja ziołowa działa na zasadzie wzajemnego wzmacniania się ziół. Mamy zatem pierwszy ważny trop w poszukiwaniu zdrowia z yerba mate – nie jest szkodliwa, bowiem od wieków stosuje się ją w tradycyjnym indiańskim ziołolecznictwie. A skuteczność jej potwierdza również nauka i doświadczenie wielu osób pijących yerba mate.
7 wskazówek i faktów na temat yerba mate:
- Ostrokrzew paragwajski występuje w Ameryki Południowej (Paragwaj, Argentyna, Brazylia, Urugwaj) i jest tam naparem narodowym, spożywanym nie tylko z powodu tradycji lub właściwości pobudzających, ale też w celach podtrzymywania harmonijnych więzi międzyludzkich.
- Yerba mate to rozdrobniony susz listków oraz gałązek ostrokrzewu paragwajskiego, który jest uzyskiwany przy użyciu dymu lub gorącego powietrza (co wpływa na bardziej lub mniej intensywny smak i działanie), susz często spotykany jest w mieszankach z ziołami (zwiększają działanie prozdrowotne ostrokrzewu) czy owocami (dla smaku i aromatu).
- Susz yerba mate zalewamy wodą 75 stopni Celsjusza, a mieszanki ziołowe/owocowe 80 stopni. I możemy zalewać ją nawet kilkanaście razy – im więcej suszu nasypiemy, tym dłuższa będzie ekstrakcja i silne działanie.
- Yerba mate działa pobudzająco, wzmacniająco, poprawia krążenie krwi i koncentrację, ale także wspiera układ pokarmowy, oczyszcza jelita, pogłębia oddech i zawiera kompleks witamin i minerałów! Dodaje zatem mocy, witalności i poprawia samopoczucie.
- Yerba mate można przygotować tradycyjnie, czyli w matero (tykwa, ceramika, palo santo) i pijąc przez rurkę/słomkę filtrującą (bombilla). Można też ją zaparzyć w czajniczku lub zaparzaczu, w formie saszetek herbacianych czy w przenośnym i wygodnym yerbomosie.
- Yerba mate to ziele idealne do picia na zimno! Nazywa się wtedy terere. Zalewamy susz lodowatą wodą, z kostkami lodu, ewentualnie z dodatkiem listków mięty, owoców. Terere pobudza, odświeża i orzeźwia! Idealnie gasi pragnienie w upalne dni.
- Yerba mate najwspanialej smakuje w naturze – posmakuj jej nie tylko w trakcie pracy, przy biesiadzie ze znajomymi czy spotkaniu rodzinnym. Zabierz yerbę na wycieczkę, twórz przy niej i żyj zdrowo!
Ten zestaw porad z pewnością ułatwi rozpoczęcie przygody z yerba mate.
Yerba mate i odżywienie organizmu
Yerba mate nie wypłukuje z organizmu witamin i minerałów, lecz je uzupełnia, zawierając ich pełen kompleks! To bardzo cenna wiadomość, a kiedy zauważymy, że zawiera również bogactwo antyoksydantów (szczególnie w zielonej organicznej Yerba Mate Green), otrzymujemy pobudzający i oczyszczający organizm napój. Wsparcie flory bakteryjnej jelit, poprawa metabolizmu, działanie antywirusowe i antygrzybiczne oraz usunięcie nadmiaru metali ciężkich – to cechy prawdziwie zbawiennego ziela, dla ludzi żyjących stale w zanieczyszczonym środowisku. Yerba mate to strażniczka zdrowia i balansu. Jedyne o czym musisz pamiętać pijąc ją, to aby równocześnie nawodnić organizm (jest moczopędna), ale to przecież zasada każdej zbilansowanej diety. Smacznej yerba mate! Najlepsze mieszanki Yerba Mate Green i nie tylko oferuje sklep internetowy YerbaMarket.com
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS